Роми Шнайдер – в търсене на любовта

Сряда, 02 Март 2016 17:00 Публикувана в Арт Прочетена 1107 пъти

На ръба на равновесието между кариерата и семейния уют.
Да си кралица на Европа на 16 години е събитие, което рядко се отбелязва в историческите хроники, а още по-малко - в света на киното. И все пак Роми Шнайдер прави невъзможното - изпреварва десетки звезди и за по-малко от година е титулувана като всеобща любимка на Европа. Филмите й, лицето й, любовите й - всичко се превръща в част от легендата за нея. Неочакваната й смърт слага последния, най-драматичен щрих в нейния живот. На 23 септември родината й ще отбележи 65-ата годишнина от нейното рождение.

В зенита на своята младост Роми е наречена най-хубавато нещо, изнасяно някога от Австрия след валса. Тя обаче намира за пълни глупости всичко, свързано с пикантната слава на кинозвездите. На Розмари Магдалена Албах Рети, която сменя името си с по-шикозното Роми едва след първия си успех, не се налага да прави компромиси, за да спечели филмова роля.

Отраснала в семейството на Магда Шнайдер - една от известните актриси във Виена и любима изпълнителка на Хитлер, тя получава първата си покана за участие през 1953 г. в "Когато белите люляци цъфтят". Последвалата трилогия на Ернст Маришка за австрийската императрица Елизабет Баварска, й лепва завинаги прозвището

Сиси - годеницата на Европа, което тя мрази от цялото си сърце. Роми не може да се отърве от шаблона на розовите роли години наред, но предпочита сериозни драматични ангажименти, които да разкрият таланта й. А той наистина е впечатляващ. Дори французите, разглезени от десетки филмови звезди, коя от коя по-ослепителни, я канят да играе в "Театър дьо Пари".

Роми е изумена - едва 20-годишна, без никакво познание на френски език тя е предпочетена от известните с патриотизма си французи. Приема предложението с известно колебание и се справя блестящо. Но не аплодисментите са онова, което я впечатлява в Париж. Срещата й с Ален Делон преобръща драстично живота й.

Тя се влюбва безумно в него и шестте години от връзката им са изпълнени с бурни сцени на ревност и раздели. Роми е убедена, че това е мъжът на живота й, на когото би посветила цялата си любов. Самият Делон обаче е на друго мнение. Тя разбира това, когато го заварва веднъж в леглото с един манекен. Това я шокира дълбоко, но въпреки това е склонна да му прости. Делон пък не приема и не моли никакви прошки и я зарязва най-безцеремонно.
Роми е съкрушена и не успява да възвърне душевното си равновесие. Единственото й спасение са филмите, които снима с най-елитните режисьори.

Орсън Уелс ("Процесът"), Лукино Висконти ("Бокачо 70"), Ото Преминджър ("Кардиналът"), Рене Клеман ("Ярко слънце")... Пет години след раздялата си с Делон тя участва с него в "Басейнът", където се въплъщава блестящо в ролята на независима и уверена в себе си жена.

1970-а е обявена единодушно за годината на Роми Шнайдер. Тя достига върха на славата си с филма на Клод Соте "Нещата от живота", в който й партнира Мишел Пиколи. Тримата работят заедно и в "Макс и железничарите", където Роми играе проститутка - роля, напълно противоположна на сладникавия натюрел на Сиси. Актрисата се подготвя толкова педантично, че обикаля долнопробните барове, за да се научи да играе покер и да говори на жаргон.

Но нейният най-завършен образ е на еманципираната героиня от "Сезар и Розали", раздвоена между желанието за семейна хармония и социален успех. Тя се превръща в емблематична за живота й, защото отразява и собствената й вътрешна нестабилност.
По това време Роми е омъжена за Хари Майен, немски театрален режисьор. Но и тази връзка не се оказва щастлива. Той се самоубива през 1979 г., три години след развода си с нея, като оставя в нозете си разпилени снимки на актрисата. Това дава повод на пресата да я обвини като морална подбудителка на самоубийството и тя окончателно се депресира. За кратко време вярва в илюзията, че с Жан-Луи Трентинян ще намери спокойствие, но и той се оказва мимолетна авантюра. Уморена, 35-годишната Роми се решава на странна за повечето си познати стъпка - омъжва се за личния си секретар Даниел Биазини, 11 години по-млад от нея. Привидно бракът й върви добре, докато един ден Роми не прочита в сутрешната преса случай за арестуван в колата си мъж, потънал в обятията на долнопробна проститутка. В това не би имало нищо необичайно, ако арестуваният не се оказва нейният съпруг.
Отвратена до дъното на душата си, Роми веднага подава молба за развод. От този момент нататък се чувства щастлива само в компанията на сина си от първия брак - Давид. Смята, че вече е изпила горчивата чаша на живота чрез неуспешните си любовни връзки, но й предстои да преживее най-тежката скръб, смъртта на детето си. Тя го открива една сутрин, прободен от острието на градинската ограда, която той се е опитал да прескочи. От този момент Роми живее единствено чрез успокоителни и алкохол. Десет месеца по-късно - на 29 май 1982 г., тя се самоубива в парижката си вила. Почитателите дълго време отказват да повярват в смъртта й и се опитват да я възкресят чрез дъщеря й от Даниел - Сара. 22-годишната днес наследница на прочутото име обаче не се интересува от кино, иска да стане адвокат и само поразителната прилика с майка й напомня за чара на царствената годеница на Европа.


Източник: http://novinar.bg/news/retro---romi-shnajder-tcial-zhivot-tarsi-liubovta_MTA0Nzs1Nw==.html?qstr=%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%20%D1%88%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D1%80

Влезте, за да коментирате