Европейското турне на „Емигранти“ на Театър „Българска армия“ продължава с изключителен успех

"ЕМИГРАНТИ" - те Милен Миланов и Александър Дойнов ще играят в Швейцария
Петък, 28 Октомври 2016 10:04 Публикувана в Арт Прочетена 926 пъти
Милен Миланов, в ролята на политемигранта АА, и Александър Дойнов - гастербайтерът ХХ в пиесата „Емигранти“ на Славомир Мрожек, поставена от театър „Българска армия“. „Нашият прочит на пиесата се занимава с екзистенциалния смисъл, с вътрешното емигрантство, което вече става светоглед, превръща се в един антиживот, в който съществуваш“, споделя режисьорката на постановката Диана Добрева. Сценична версия и постановка: Диана Добрева, сценография и костюми: Нина Пашова, музикално оформление: Петя Диманова. Милен Миланов, в ролята на политемигранта АА, и Александър Дойнов - гастербайтерът ХХ в пиесата „Емигранти“ на Славомир Мрожек, поставена от театър „Българска армия“. „Нашият прочит на пиесата се занимава с екзистенциалния смисъл, с вътрешното емигрантство, което вече става светоглед, превръща се в един антиживот, в който съществуваш“, споделя режисьорката на постановката Диана Добрева. Сценична версия и постановка: Диана Добрева, сценография и костюми: Нина Пашова, музикално оформление: Петя Диманова. Фотограф: Иво Хаджимишев, http://www.dnevnik.bg/sled5/teatralni_postanovki/teatralna_postanovka/2014/10/27/2408545_emigranti/

Актьорите Милен Миланов и Сашо Дойнов, които вече трети сезон играят „ЕМИГРАНТИ“ в Театър „Българска армия“, ще зарадват публиката в Швейцария. След препълнениете салони от европейското им туене във Виена, Линц, Братислава и Лондон предстоят Женева - 4 ноември 2016г. /петък/ и Цюрих на 5 ноември 2016г. /събота/.

 

Гостуването на актьорите е по покана на посланика на България в Швейцария – Н. П.р. госпожа Меглена Плугчиева. Представлението ще бъде гледано както от нея така и от Н. П.р. госпожа Деяна Костадинова, посланика на България в ООН.

 

Освен, че брилянтната игра на Милен Миланов, в ролята на политемигранта АА, и Александър Дойнов - гастербайтерът ХХ, печели сърцата на публиката, сюжетът на пиесата е актуален и до днес. Режисьорката Диана Добрева споделя, че текстът, написан преди повече от 40 години от Славомир Мрожек, е дълбок и болезнено откровен разговор. Той засяга темите за свободата, добротата, благородството, прошката и Бог, за нуждата от нежност, близост и топлота.

 

Еднa от последните дестинации на европейското турнета на „ЕМИГРАНТИ“-те беше Лондон. Там оценка за спектакъла даде Н. П.р. Константин Димитров, посланик на България в Лондон: „Превъзходна игра на актьорите. Прекрасен прочит на текста. Дълбоко гмуркане в проблема на емигранта. Благодаря Ви за драматизма и прекрасното чувство за хумор, което сте вплели в този тежък за човека проблем. Да живееш далеч от близките хора, от семейството, от родината“.

 

За изключителния успех на постановката във Виена, свидетелствува сайтът „Въпреки“ (Българският спектакъл „Емигранти” вълнува сънародниците ни в Европа, http://xn--b1agjhxg2e.com/post/139044318246/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%BB-%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0 ).

 

„Прекрасен прочит на Славомир Мрожек и великолепна игра на актьорите“. Това бе оценката на Войчех Виешковски, директор на Полския културен институт във Виена, който заедно с колегата си Богдан Връзчалски, бе специален гост на първото представление на пиесата „Емигранти“ в препълнената зала на БКИ „Дом Витгенщайн“ във Виена.

 

Представлението беше част от европейското турне на спектакъла на Театър „Българска армия”. Актьорите Милен Миланов и Александър Дойнов са блестящи в ролите си на политическия емигрант АА и гастербайтера ХХ, споделиха зрителите. Режисьорката на постановката Диана Добрева, която също беше във Виена, е превърнала текста на Славомир Мрожек в дълбок и болезнено откровен разговор за свободата, добротата, благородството, прошката и Бог, за нуждата от нежност, близост и топлота. Спектакълът беше игран два пъти във Виена, както и в Линц, и в Братислава. Гостуването беше осъществено по покана на директора на БКИ „Дом Витгенщайн” проф. Румяна Конева, а след края на второто представление Посланикът на Република България в Австрия, Нейно Превъзходителство Елена Шекерлетова, даде вечеря в чест на творческия състав.

 

„Нашият прочит на пиесата се занимава с екзистенциалния смисъл, с вътрешното емигрантство, което вече става светоглед, превръща се в един антиживот, в който съществуваш“, споделя режисьорката на постановката Диана Добрева. Тя превръща великолепния текст на Славомир Мрожек, писан преди повече от 30 години, в един дълбок и нежен разговор за свободата, добротата, благородството, прошката и Бог, за нуждата от нежност, близост и топлота. „Когато човек бяга от родината си, въпросът от какво бяга често пъти е далеч по-важен от въпроса към какво бяга”, коментира Диана Добрева, чиято постановка е сред най-посещаваните спектакли на театър „Българска армия“ в София.

Последно променена в Петък, 28 Октомври 2016 10:17
Влезте, за да коментирате