Плевнелиев връчи орден "Стара планина" на изтъкнати дейци в образованието, науката и културата

Вторник, 18 Юни 2013 17:19 Публикувана в Арт Прочетена 832 пъти
Художникът Енчо Пиронков пред свои картини Художникът Енчо Пиронков пред свои картини

Президентът Росен Плевнелиев награди днес с висши държавни отличия изтъкнати дейци в областта на образованието, науката, културата и изкуствата за техните заслуги. Орден "Стара планина" - първа степен, получи 80-годишният голям пловдивски художник Енчо Пиронков.

 

С ордени "Св. Св.Кирил и Методий" - първа степен, бяха отличени физикът проф. Иван Лалов, литературният критик и публицист проф. Михаил Неделчев, чието отличие е и по случай неговата 70-та годишнина, преподавателят по актьорско майсторство проф. Елена Баева, кинорежисьорът - документалист Адела Пеева, народната певица Калинка Згурова Кънева, поетът Найден Вълчев и диригентът Драгомир Ненов.

 

Културата и знанието са сред онези изключителни богатства, които колкото повече раздаваш на другите, толкова повече притежаваш, каза на церемонията президентът Росен Плевнелиев, който се спря на постиженията на всеки един от наградените.

 

Зад тези факти се крият пламенно отдадени на културата, на изкуството, на науката и на нацията съдби на ярки личности, оставили трайна следа в българския обществен живот, посочи държавният глава.

Днес в света успяват тези народи, които имат смелостта да планират смело и да гледат напред, но това е възможно единствено, когато корените на духовността са здрави и дълбоки. Вярвам, че вие сте сред нашите истински ориентири за нацията, за младите и за тези, които ще дойдат след тях, за морал, за духовност, за отдаденост на нацията и на нейното бъдеще, каза президентът Плевнелиев, който благодари на наградените.

Последно променена в Сряда, 19 Юни 2013 07:16
Влезте, за да коментирате