Вопъл от Операта: „Атака” ни проваля

Петък, 21 Юни 2013 10:00 Публикувана в Арт Прочетена 735 пъти

Директорът на Националната опера Пламен Карталов и артистите в нея са силно притеснени от съседите си. Партия "Атака" е настанена в офис в сградата на операта.

 

"Ние сме против „окупацията" на ул. Георги С. Раковски в пресечките между ул. Московска и бул. Княз Александър Дондуков-Корсаков. Не е нормално в демократична и европейска България една от централните улици на София да бъде затворена и превърната в пазар – още повече тази на Софийската опера и балет. Разбираме смутните времена и провокациите, на които сме подложени, но това не е извинение за неуважение към изкуството и културата", пишат артистите до всички държавни и общински институции с молба това да бъде прекратено.

 

"Пред Софийската опера и балет предстои важна премиера, която ще има гости от цял свят. На 22, 23, 26 и 29 юни за първи път в България и на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга": "Рейнско злато","Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете". Тя е посветена на 200-годишнината от рождението на големия композитор", напомнят от операта. Артистите са силно притеснени как ще протече спектакълът утре и как ще се чувстват гостите им, когато излязат в паузата на фона на ексцесиите, които всяка вечер предизвикват хората на Волен Сидеров.

 

"Незабавното отблокиране на този периметър и даване на възможност за нормално провеждане на културните мероприятия са от жизнено значение за имиджа на България. Предотвратяването на това безумие е изключително важно за развитието на културата в България! Нека да не позволяваме на един циничен прецедент да се превърне в практика!", апелират от операта. Запитани дали ще поканят атакистите на спектакъла, артисти заявиха, че се въздържат.

 

По ирония на съдбата музиката на Вагнер озвучаваше рубриката на Сидеров в тв "Скат", откъдето произлезе и партията му.

Влезте, за да коментирате