Сидеров склони глава пред Вагнер

Събота, 22 Юни 2013 10:06 Публикувана в Арт Прочетена 745 пъти

Лидерът на „Атака", чиито шпицкоманди на практика бяха окупирали сградата на Националната опера, освободиха пространството около нея. Полицията вдигна загражденията, боклукът бе изчистен улиците бяха измити, следите от уриниране бяха заличени.

Така днес премиерата ще се състои. Меломаните могат да видят постановките и на 23, 26 и 29 юни. Това стана след отчаян апел на ръководството и артистите до всички институции, че след 5 години труд на Софийската опера и балет предстои важна премиера на монументалните вагнерови творби, която ще има гости от цял свят. за първи път в България и на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга": "Рейнско злато","Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Покрай станалите всекидневни „екшъни" на „Атака" новият шеф на парламентарната комисия по етика Волен Сидеров очевидно не искаше да чуе от съседите си в сградата, че ще има спектакли по великия композитор. Предаването по тв Скат, с което Сидеров започна политическата си кариера, бе озвучавано именно с музика на Вагнер. Той е бил и любимият композитор на Хитлер, който смятал, че Вагнеровата музика олицетворява мечтите му за велика нация. Обожанието му било подхранвано от антисемитските възгледи, които Вагнер изразява в свои статии.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:18
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате