Борис Карадимчев с концерт за 80-годишнината си

Сряда, 26 Юни 2013 15:41 Публикувана в Арт Прочетена 853 пъти

Обичаният от няколко поколения българи композитор Борис Карадимчев ще отбележи 80-годишнината си, която навърши през март, с тържествен концерт заедно с Биг-бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев.

В концерта днес в театър "Сълза и смях" ще участват и Мими Иванова, Развигор Попов, Любомир Киров, Калин Вельов, актьорът Константин Икономов.На сцената ще бъде и детската вокална група "Пим - Пам", чийто създател през от 1978 г. е маестро Карадимчев.

Борис Карадимчев е автор на над 300 хита в поп- и рокмузиката. Той е един от първите композитори в България, които подават ръка на бийтгрупите от края на 60-те години - "Щурците" и "Сребърните гривни". В края на 70-те и през 80-те години особено плодотворно е сътрудничеството му с групата "Тангра".

"Бяла тишина" и "Сребърни ята" (изпълнени от Георги Минчев, "Щурците" и Квартет "Димов"), "Нашият град" ("Тангра"), "Хора и улици"(Мими Иванова и Борис Гуджунов), "Без радио не мога" (Лили Иванова), "Мариана" (Емил Димитров), "Казано честно" (Васил Найденов), "Времето е наше"... са някои от най-големите хитове на композитора.

Написал е музиката за повече от 40 игрални и 120 анимационни филма, между които "Хора и улици", "Деца играят вън", "Краят на песента", "Гневно пътуване", "Сватбите на Йоан Асен", "Селянинът с колелото", "Матриархат","Кратко слънце", "Оркестър без име", "Равновесие", "От нищо нещо".

още по темата

Борис Карадимчев стана на 75

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:26
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате