Истината за Рамзес Трети

Той е последният велик владетел на Новото египетско царство. Но става жертва на заговор, планиран от собствените му син и жена.
Събота, 27 Декември 2014 14:25 Публикувана в Планета Прочетена 2998 пъти
Истината за Рамзес Трети Истината за Рамзес Трети

Той е последният велик владетел на Новото египетско царство. Но става жертва на заговор, планиран от собствените му син и жена. Три хилядолетия по-късно учени най-сетне разгадаха мистерията около смъртта на Рамзес Трети. Досега науката знаеше, че фараонът умира на около 65-годишна възраст при опит да бъде свален от трона. Неизвестна беше обаче конкретната причина за смъртта му. Нови изследвания, в които са участвали учени от различни страни, разкриха сега истината - над три хилядолетия след смъртта на Рамзес Трети. Резултатите от изследванията, публикувани в British Medical Journal, доказват по категоричен начин, че в заговора е бил замесен един от синовете на фараона - принц Пентаур. С помощта на компютърни, радиологични и молекулярно-генетични анализи е доказано също така, че царица Тие - една от двете жени на владетеля, е била съучастничка в убийството на фараона.

Непознатият мъж

Изследванията върху добре запазената мумия на Рамзес Трети доказват, че гърлото на фараона е било прерязано с нож. Все още не е окончателно уточнено дали Рамзес Трети умира веднага след нараняването или малко по-късно. При всички положения обаче новите изследвания оборват версиите, според които дълбоките рани са му били причинени чак след смъртта. В подкрепа на тази теза говори обстоятелството, че балсаматорите положили до тялото амулет, който помагал на болните да излекуват по-бързо раните си.

За разлика от мумията на Рамзес Трети, тленните останки на принц Пентаур досега не бяха категорично идентифицирани. Новите изследвания разкриха обаче и тази загадка - така нареченият "Непознат мъж Е", открит в гробница на фараона в египетския град Деир ал Бахри, е принц Пентаур, който по онова време е бил на възраст между 18 и 20 години. Необичаен е начинът, по който той е бил положен в гробницата: тялото му е било покрито с козя кожа, а мозъкът и вътрешните му органи не са били извадени, какъвто е по принцип обичаят при владетелите. Това неподобаващо на ранга му погребение също би могло да се разглежда като улика за участието на принца в заговора срещу фараона.

Смъртта на принца

От древните папируси се знае, че след заговора принц Пентаур е бил съден и признат за виновен. В тези източници се твърди, че след произнасянето на присъдата принцът се самоубил. Някои учени смятат обаче, че по всяка вероятност Пентаур е бил удушен.

Последно променена в Понеделник, 19 Септември 2016 09:44
Влезте, за да коментирате