66 години от убийството на Никола Петков

Вторник, 24 Септември 2013 16:19 Публикувана в Минало Прочетена 1086 пъти
66 години от убийството на Никола Петков Снимка: Cross.bg

"Никола Петков не просто се бореше за демокрация, той я защити с живота си. В името на неговата свята памет ние, неговите последователи, трябва да продължим борбата за мир, хляб, свобода и народовластие. Защото днес демокрацията отново е в опасност. Управлението на страната е узурпирано от олигархията, която диктува решенията на властта", заяви председателят на партия Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци, симпатизанти и граждани след панихидата в храма "Св. Седмочисленици" в София, отслужена по повод 66 години от убийството на земеделския лидер и водач на обединената опозиция в VІ Велико народно събрание.

„Никола Петков ни показва, че в политиката трябва да умеем да влагаме сърце и да се борим неуморно за каузата, в която вярваме. Само тогава можем да убедим хората в правотата на делото си и те да ни последват. Неговото обесване и репресиите на тоталитарната власт се оказват неспособни да заличат спомена и вдъхновението, което носи личността му", каза още Ставрева.

 

„Днес е време за смелост, почтеност и обединение на силите на всички земеделци и демократи в името на голямата цел - просперираща и независима България", призова тя. От името на Обединени земеделци Петя Ставрева отново настоя паметната дата 23 септември да бъде обявена за ден на Никола Петков.В словото си Ставрева припомни как е загинал земеделският лидер. Той е арестуван още в сградата на Народното събрание и след бърз и режисиран съдебен процес е осъден на смърт чрез обесване.Смъртната присъда е изпълнена на 23 септември 1947 г. въпреки протестите на западната общественост.

 

На гроба му четирима американски конгресмени поставят венец с надпис - „Един от най-великите демократи на всички времена". В безсилието си пред безсмъртието на личността на Никола Петков, комунистите заличават гроба, а тленните му останки са пренесени незнайно къде. Така репресивният апарат на тоталитарната система слага край на опита за демократично развитие на страната, за да започне мрачното 45-годишно безвремие, коментира Петя Ставрева.На възпоменателното събитие присъстваха земеделци от София и страната, представители на Сдружението на репресираните земеделци, членове на националното ръководство на партията, граждани. Сред гостите бяха председателите на РДП и БСДП Захари Петров и Йордан Нихризов, лидерът на НПСД Корман Исмаилов и Евгени Чачев от ръководството на ДСБ.След панихидата Обединените земеделци поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храм „Св. Седмочисленици". /СД

Последно променена в Вторник, 24 Септември 2013 16:30
Влезте, за да коментирате