Военното поражение на Боко Харам в края на 2014 – началото на 2015

Успехът на нигерийските военни в края на 2014 – началото на 2015 година е в рязък контраст в сравнение с предишните техни неуспешни усилия, поради получаването на нова външна подкрепа
Събота, 03 Септември 2016 00:03 Публикувана в Минало Прочетена 1399 пъти
Военните операции срещу Боко Харам в края ан 2014 и началото на 2015 година. Легенда: зелено кръгче – населени места и местности под контрола на Боко Харам; оранжево квадратче - населени места и местности под контрола на правителствените сили в Нигерия; черно кръгче с бял войник в него – военно присъствие на армията на Чад; червена стрелка – движение на нигерийската армия. Военните операции срещу Боко Харам в края ан 2014 и началото на 2015 година. Легенда: зелено кръгче – населени места и местности под контрола на Боко Харам; оранжево квадратче - населени места и местности под контрола на правителствените сили в Нигерия; черно кръгче с бял войник в него – военно присъствие на армията на Чад; червена стрелка – движение на нигерийската армия. Карта: Stratfor.

След няколко поредни неуспешни опита да си възвърнат контрола върхе частите от североизточните щати на Нигерия, завзети от Боко Харам, нигерийските военни най-после започват да постигат успехи през последните две седмици на месец февруари 2015 година. През последната седмица на месец март 2015 година, нигерийската армия започва операции северно от Майдугури (Maiduguri) и северно от Муби (Mubi).

 

Първо те освобождават градовете по протежението на главния път за Бага (Baga) до град Монгуно (Monguno). Към 28 февруари – 01 март 2015 година, нигерийските военни превземат и Бага, където Боко Харам бяха завзели преден пост на армията и бяха изклали местното население. Тази офанзива е първият сериозен успех срещу Боко Харам след поредицата от по-незначителни операции в северния нигерийски щат Адамауа (Adamawa) в края на 2014 година. (Boko Haram Faces Defeats, March 03-rd 2015, 18:27 GMT, Stratfor, Media Center, https://www.stratfor.com/image/boko-haram-faces-defeats ).

 

Но тези операции възстановяват правителствения контрол само над част от завзетата от Боко Харам територия. Силите на Боко Харам са изтласкани от центровете с по-голямо население в една значителна част от северния щат Борно (Borno), който е бил последната зона на разширение на войнствуващата ислямистка групировка през 2014 година. В началото на март 2015 година, Боко Харам все още контролира голяма част от щата Борно по протежение на планинската граница с Камерун. Също така, ислямистите контролират територии в горите Самбиса (Sambisa) и части от южния щат Йобе (Yobe).

 

Тези територии ще бъдат сцената на следващите военни операции на нигерийската армия. През първото тримесечие на 2015 година вече са нанесени въздушни удари по позициите на Боко Харам в районите на Гуоза (Gwoza) и Бама (Bama), близо до камерунската граница. Военните операции северно от Майдугури като цяло провалят опита на Боко Харам да установи контол над определена територия и да обособи свой собствен Халифат.

 

Независимо от това, след август 2014 година, групировката си остава способна последователно да разширява контрола си над зони в североизточните нигерийски щати, докато устояват на опустошителните офанзиви на военните.

 

Успехът на нигерийските военни в края на 2014 – началото на 2015 година е в рязък контраст в сравнение с предишните техни неуспешни усилия, поради получаването на нова външна подкрепа. На първо място, войски от Чад, Нигер и Камерун помагат на нигерийската офанзива от техните страни на границите с Нигерия. Тези страни рязко засилват усилията си да затворят границите си за движението на силите на Боко Харам. Чад дори предоставя войски в помощ на Нигер и на Камерун. Това повишава оперативната ефективност вътре в Нигерия и предотвратява възможността бойците на Боко Харам да се прегрупират и пребазират в нови убежища.

 

От Нигер се опитват да „отрежат” Боко Харам от финансовите им ресурси. В медиите изтича информация, че военно въздушните сили на Нигер са бомбардирали два конвоя на търговци от Нигер, които са превозвали пушена риба в Нигерия, където Боко Харам облагат с данъци търговците или ограбват стоките им.

 

Войските на Чад от своя страна на няколко пъти са навлизали в Нигерия, но винаги в непосредствена близост до границата. Помощта излиза извън непосредствените съседи на Нигерия. Съединените щати и Франция също подпомагат военните операции на нигерийската армия.

 

Превод: д-р Теодор Дечев

Последно променена в Събота, 03 Септември 2016 02:28
Влезте, за да коментирате