2014 – 2015: Докато талибаните се разцепват, Ислямска държава се бори за засилване на влиянието си в Афганистан и в Пакистан

Всички групировки, съюзили се с Ислямска държава в Афганистан и Пакистан се разрастват в края на 2014 – началото на 2015 година
Събота, 03 Септември 2016 02:12 Публикувана в Минало Прочетена 11036 пъти
Ислямска държава и Хорасан. На запад на картата са оцветени в кафяво териториите контролирани от Ислямскадържава в Леванта и в Месопотамия към януари 2015 г. В дясно е територията на Хорасан, където теоретически трябва да действува новият клон на Ислямска държава. Ислямска държава и Хорасан. На запад на картата са оцветени в кафяво териториите контролирани от Ислямскадържава в Леванта и в Месопотамия към януари 2015 г. В дясно е територията на Хорасан, където теоретически трябва да действува новият клон на Ислямска държава. Карта: Stratfor.

Създаването на Хорасанския клон на Ислямска държава в региона на Афганистан и Пакистан, укрепи образа й като феномен с глобален обхват. Но връзките на новия клон със самата Ислямска държава на територията на Сирия и Ирак са крехки и той държи съществуването си повече на фрагментацията и на раздробяването на транс-граничното движение на Талибаните, нежели на нещо, извръшено от Ислямска държава.

 

Очакването от преди една година беше, че Хорасанският клон, подобно на други асоциирани структури на Ислямска държава, извън бойното поле в Сирия и Ирак, ще срещне съпротива от местните „джихадистки” сили и от Ал Кайда, които разглеждат приятелски настроените към Ислямска държава групи като предизвиктелство за тяхната власт и авторитет.

 

Според “The News International”, най-големият англо езичен ежедневник в Пакистан, Ислямска държава е обявила създаването на Хорасанския клон във видеообръщение, излъчено на 13-ти януари 2015 година. (Теоретически, Хорасан включва Иран и Цетрална Азия, освен Афганистан и Пакистан, но засега клонът функционира само в последните две страни). Във видеообръщението, бившият говорител на пакистанските талибани - Шахидуллах Шахид (Shahidullah Shahid) е оповестил имената на командирите от Ислямска държава, които отговарят за различни части от Афганистан и е разкрил личността на новия лидер на клона на ИД – бивша фигура от редовете на пакистанските талибани на име Саед Хан (Saeed Khan). (As the Taliban Fragments, the Islamic State Fights for Influence, January 20-th 2015, 18:22 GMT, Stratfor, Media Center, https://www.stratfor.com/image/taliban-fragments-islamic-state-fights-influence ).

 

Афганистански правителствени официални лица са признали достоверността на съобщението за създаването на новата групировка. Пак през януари 2015 година, те са информирали афганистанските медии за нарастващото присъствие на Ислямска държава в няколко източни и южни провинции на страната, като са заявили, че бойците на ИД се сражават и с афганистанските сили за сигурност и с милициите на талибаните.

 

В отговор на тези съобщения, говорителят на талибаните Кари Юсеф Ахмади (Qari Yousef Ahmadi) е изпратил е-мейл до “Afgan Islamic Press Agency”, в който той отхвърля горните съобщения, като пропаганда, прокарвана от Кабул и от западните правителства. Той е отхвърлил твърднието, че черните знамена на Ислямска държава са се развявали в някои области, където талибаните обикновено са активни и е заявил, че „муджахидините” са се сражавали под бялото знаме на движението на талибаните. Той е отхвърлил всякакви твърдения за разнобой вътре в движението.

 

Независимо от изявленията на Ахмади, точно наопъки са започнали да се натрупват свидетелства, че елементи от пакистанските талибани и в по-малка степен от афганистанските талибани са се отцепили. Тогава е било разбираемо, че сред пакистанските талибани е възникнало разцепление и раздробяване – още от създаването си, групата е клоняла към транснационализъм. В по-ново време, групировката е претърпяла съществени загуби и се е борила с вътрешните си разпри.

 

Всички групировки, съюзили се с Ислямска държава в Афганистан и Пакистан се разрастват в края на 2014 – началото на 2015 година. До голяма степен те набират бойците си от редовете на движението на талибаните, така че очакването е било „джихадистите” от региона да отвърнат на удара, за да си възвърнат влиянието. Наблюдателите са смятали, че вътрешно „джихадисткото” противопоставяне в Афганистан и Пакистан може да се окаже много по-остро, отколкото в Ирак и Сирия, но че Ислямска държава няма да може да доминира в региона така, както в Леванта и в Месопотамия.

 

Превод: д-р Теодор Дечев

Влезте, за да коментирате