Плевнелиев: България намалява с 50% руския газ

Петък, 27 Септември 2013 08:27 Публикувана в Бизнес Прочетена 4151 пъти

България планира да намали вноса на природен газ от Русия до 50% от годишното потребление в рамките на пет години, за да бъде сигурна, че няма да има ситуации, които налагат спирането на производството и забавят икономическия растеж. Това е казал президентът Росен Плевнелиев в интервю за агенция Блумбърг (Bloomberg.com). Спорът от 2009 г. между Украйна и Русия, който доведе до спиране на доставките за България за период от две седмици, подчерта нуждата от по-голяма независимост, е отбелязал той.

„След пет години ние бихме искали най-малко 50% от потреблението на газ в България да идва от различни и диверсифицирани източници”, е казал Плевнелиев. Според президента протестите от тази година заради мерките на икономии и корупцията показват, че нацията продължава своя преход към демокрация, като гражданите настояват за повече прозрачност от страна на политиците.

Най-бедната страна-членка на ЕС, която получава 87% от своя газ от Русия, планира да свърже своята газопреносна мрежа с планирания Трансадриатически газопровод, който ще пренася по 10 млрд. кубични метра газ годишно от Турция към Италия, съобщава агенцията. Докато тази година БВП на страната ще се увеличи с 1%, има потенциал за икономически ръст от 4 до 6% годишно, е казал още той.\СД

Последно променена в Четвъртък, 03 Октомври 2013 15:07
Влезте, за да коментирате