Според Стефан Софиянски, Бойко Атанасов е премахнал терора на НАП върху малките фирми

Понеделник, 14 Октомври 2013 16:45 Публикувана в Бизнес Прочетена 2889 пъти
Председателят на УС на ССИ – Стефан Софиянски, коментира приоритетите на Съюза в пространно интервю по радио К2.  Председателят на УС на ССИ – Стефан Софиянски, коментира приоритетите на Съюза в пространно интервю по радио К2. Снимка: profit.bg ( http://profit.bg/news/St-Sofiyanski:-Tryabva-da-se-zavurti-koleloto-na-ikonomikata/nid-112834.html )

На 12 октомври 2013 г., председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) - Стефан Софиянски, изложи позициите си по редица въпроси от социално икономическото развитие на страната в разговор с Илиана Беновска по "Радио К2". Той анализира развитието на събитията през последните шест месеца, бюджетът на страната за 2014 г., състоянието на ССИ, първите си ходове като председател на Управителния съвет на ССИ, поведението на НАП след оглавяването й от Бойко Атанасов, мястото на ССИ в тристранното сътрудничество, необходимостта от „евтини пари“ за младите предприемачи и конкурентоспособността на българската икономика.

Стефан Софиянски е 40 годишен, финансист с многогодишен опит, най-вече в областта на инвестиционното банкиране и застрахователното дело. Завършил е последователно „Финанси“ и „Право“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През 1997 г., става член на Съвета на директорите на застрахователната компания „ЛЕВ Инс“, а от 2001 г. до първото тримесечие на 2013 г. е неин изпълнителен директор.

 

От „ЛЕВ Инс“ подчертават успешния му мениджмънт, който е превърнал компанията в „лидер на застрахователния пазар в България". Когато Стефан Софиянски подаде оставка от поста си в застрахователната компания, от централата на „ЛЕВ Инс“ заявиха, че „под негово ръководство, въпреки световната финансова криза, дори и в условията на национални обществено-политически и икономически сътресения, компанията успя да спечели доверието на почти един милион български граждани“.

 

Според Стефан Софиянски, това, което се случи в последните шест месеца е показателно за развитието на цялата нация. Според председателя на ССИ, ние сме били „свидетели на едно четиригодишно почти тоталитарно управление, което подтисна българските права и свободи, унищожи малкия и среден бизнес и доведе до една наистина много тежка ситуация в държавата“. Според него съвсем неслучайно са възникнали „спонтанни протести през февруари месец“, които съответно доведоха до оставката на кабинета Борисов, тъй като положението на българския гражданин е станало „нетърпимо – социално, икономическо и всякакво“.

 

Резултатите от изборите, председателят на ССИ коментира по следния начин:„Това, което се случи на изборите не беше никак добро за демокрацията в България, ние бяхме свидетели на една манипулация, която беше извършена и беше подменен вотът на българския гражданин. Фактът, че много от хората излязоха да протестират отново показа именно това, че беше подменен вотът и не тази форма на демокрация ние очакваме и искаме като български граждани“.На въпрос, дали се е отказал от политиката, Стефан Софиянски е подчертал, че ще продължи да се занимава с политика, „но с икономическа политика, тъй като ССИ е неправителствена организация, която защитава интересите на малкия и среден бизнес“.

 

На въпрос за отношението към Бюджет 2014 г., председателят на ССИ обясни, черновата на бюджета е обсъждана в ССИ „на парче“. Информацията, с която разполагат в Съюза е, че има положителна неща в този бюджет, но има и неща, с които в ССИ не са съгласни и ще искат да бъдат променени.Мнението на Стефан Софиянски е, че предстои административна реформа на база на изявлението, което финансовият министър е направил. Според него е ясно, че ще има съкращение на държавни служители, а това означава административна реформа – „нещо неотложно, особено в пенсионната, здравноосигурителната система, МВР и много други служби и ведомства, където има изключително много политически назначения, не експертни, които просто нямат място – те са една непроизводителна част, която само харчи държавни средства. Тяхното установяване е въпрос на много задълбочен анализ и то ведомство по ведомство.

 

Ние нямаме пълен достъп до информацията, много неща сме искали, но мога да кажа, че това правителство, което в момента ни управлява, наистина има една нелоша програма – въпросът е дали ще я изпълни, тъй като ние считаме, че заявленията за подкрепа на малкия и среден бизнес, за отпадане на административни тежести са много хубави пожелания – искаме да видим практическото приложение“.Стефан Софиянски подчерта, че забележките му към следващия бюджет са, че ако се говори за социални помощи, за фактическо оцеляване – в ССИ хората са „за”, но „това е краткотрайна и непродуктивна мярка“. Според председателя на ССИ, „много по-добре би било, ако правителството се фокусира върху подпомагане на малкия и среден бизнес, тъй като знаем, че в повечето държави от ЕС 80 % от заетостта е в малките и средни предприятия. Подпомагайки малкия и среден бизнес ние създаваме нови работни места, намаляваме безработицата, създаваме продукт, увеличаваме БВП, от където се плащат повече данъци и има пари за социални разходи. Това е един цикъл, които не става с магическа пръчка, но трябва да бъдат предприети действия“.

 

Беше напомнено, че във връзка с това, експертите на ССИ са разработили програма, бизнес модел как държавата да се фокусира върху стимулиране на малки и среден бизнес и намаляване на младежката безработица. Този бизнес модел беше представен съвсем наскоро на бизнес закуска, организирана от ССИ. Експертите на ССИ са готови да седнат с правителството и на експертно ниво да дискутират конкретните мерки.Стефан Софиянски подчерта, че е била поискана среща с премиера, като в петък (11 октомври 2013 г.) отново е имало събиране с неправителствените организации, на което представител на ССИ изрично е заявил това желание на Съюза. Премиерът не е възразил и председателят на ССИ се надява, че скоро ще получи покана за среща.

 

Председателят на ССИ отбеляза, че освен върху вътрешните методи и начини за достъп до финансиране на малките и средни предприятия, вниманието на Съюза е фокусирано и върху привличането на чуждестранни инвеститори. Той заяви дословно:„Връщането на корпоративния данък на юридическите лица на фирмите, които разкриват нови работни места е много положителна мярка и беше в нашата програма – неслучайно в новото ръководство на ССИ влязоха представители на най-бедните региони в България – Видин, Монтана Враца и Смолян. Фокусът ще бъде върху тези райони, тъй като там наистина положението е изключително тежко“.

 

Стефан Софиянски не скри, че намерението на ръководството на ССИ е да поиска срещи с всички парламентарно представените партии, за да бъдат предложени вижданията на Съюза с надеждата, че те ще бъдат отразени при гласуването на Бюджета. Председателят на ССИ специално пожела да постави ударение на факта, че новият зместник-председател на ССИ – Любомила Станиславова е била народен представител от ГЕРБ в 41 НС и е била депутат от Видин.

 

„Неслучайно казах, че имаме представители от най-бедните райони на България“ - натърти Стефан Софиянски. „Въпреки, че съм против управлението на ГЕРБ, което в определени моменти беше вредно, не считам, че трябва да се поставя знак за равенство между управлението и хората, които са били част от съответната партия“.

 

От изявлението на Стефан Софиянски стана ясно, че фирмите - членове на ССИ са били около 4 600 към момента на избора му за председател. Според него, към настоящия момент те са се увеличили. През последния месец в Съюза са се вляли или са пред приемане 6 - 7 големи браншови организации.

 

Стефан Софиянски коментира и оттеглянето на чуждестранните инвеститори от България по следния начин:„Те си тръгнаха в последните три години по няколко причини – първата е несигурността във вътрешния ред, в правосъдието и в законността на действията на държавната администрация, което най-много ги притеснява. Имал съм много разговори с чуждестранни инвеститори и те са заявявали следното: „Предпочитам да инвестирам в Германия или която и да е друга държава, където корпоративният данък е 30%, а не 10%, но ми излиза по евтино, защото когато в Германия си подадеш финансовите отчети и си плащаш 30% данък всичко приключва, а в България пристигат данъчните инспектори, отхвърлят и/или не ти признават половината разходи и накрая се оказва, че данъкът, който реално си платил не е 10%, а е 35%”.

 

Председателят на ССИ се изказа твърде позитивно за ситуацията в Националната агенция по приходите (НАП), след като тя беше оглавена от Бойко Атанасов. Според него „има промяна и тя е доста съществена“. Той се позова на информация, събрана сред малките и микро- предприемачите:

 

В разговорите с наши фирми членове те казват, че го е нямало този рекет, който беше упражняван. Аз лично съм завършил финанси и част от моите колеги работят в данъчната администрация и през последните четири години те ми обясняваха как на оперативки им се казва: „Отивате и налагате актове, никой да не се връща с по-малко от еди какъв си размер актове”, а ако някоя от фирмите няма нарушение, това е без значение, парите се събират. Това не може да е държавна политика - това е държавен рекет. В момента мисля, че точно това вече НЕ се случва.Вторият въпрос е връщането на ДДС. Държавата беше финансирана за сметка на стопанските субекти с ДДС и не го възстановяваше на фирмите. Това нещо задължително трябва да приключи, ние сме свидетели на унищожаване на фирми по този начин – изпълняваш обществена поръчка, фактурираш на държавата, след което идва време да си внесеш ДДС-то, но държавата не ти е платила, ти няма от къде да го внесеш и същата тази държава, която е некоректен партньор праща принудителното изпълнение да ти затворят фирмата.Терорът беше срещу всички, просто малките са най-уязвими, тъй като те нямат достатъчно финансови ресурси да пренасочат средства от едно перо към друго и да покрият тези дупки, които се получаваха в техните бюджети. Терор имаше и към големите фирми – организацията, която аз ръководих беше брутално нападната. Едно от предложенията, които ние направихме към НАП беше за начина на отчитане и внасяне на ДДС на реални приходи, а не на фактурирани. Надявам се да има чуваемост, това не е само наше искане, а и на по-голямата част от бизнеса“.

 

Стефан Софиянски информира публиката, че е провел срещи с всички председатели на работодателски организации и със синдикатите и вижда изразена готовност за партниране със ССИ. Представители на ССИ и в момента участват в повечето комисии и комитети за наблюдение – не присъствуват единствено в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), тъй като предстои възстановяването на статута на Съюза като национално представена работодателска организация.

 

Статията е поместена в сайта на ССИ: http://www.ssibg.org/?p=200

Последно променена в Сряда, 16 Октомври 2013 13:38
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате