Строителят на Южен поток - България извън закона в САЩ

Вторник, 29 Април 2014 13:02 Публикувана в Бизнес Прочетена 1484 пъти

САЩ замразиха активите на територията си на руската компания "Стройтрансгаз", за която се смята, че е избрана да изгражда българския участък на газопровода "Южен поток". На "Стройтрансгаз" и пет нейни дружества е забранено и да прави бизнес със САЩ като част от разширяването на санкциите срещу Русия заради анексирането на полуостров Крим от Украйна. Главният акционер в "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко вече е обект на предишните санкции на САЩ и са му забранени посещенията там, но сега е засегната и тази негова компания, както и още 16 руски, сред които "Трансойл" и "Волга груп", в които Тимченко също има участие.

"Южен поток - България" не обявява кой е спечелил процедурата за избор на компания, която да проектира, достави оборудването и да построи българското трасе на газопровода. Поръчката за 3.3 млрд. евро е най-голямата за българския пазар след конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене", където крайната оферта бе само малко по-висока от тази за "Южен поток" – 3.997 млрд. евро.
Европейската комисия обяви преговорите с Русия по привеждането на газопровода в съответствие с европейското законодателство за замразени и нееднократно предупреди България, че не само експлоатацията на тръбата, но и поръчките за строежа трябва да отговарят на евростандартите. Миналата седмица в Брюксел имаше по въпроса среща между Стойнев и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, след която двете страни дадоха коренно противоположна информация за разговора. В понеделник Стойнев отново коментира пред журналисти в Хасково, че реализирането на проекта "Южен поток“ означава за България сигурност на доставките, работа за бизнеса и 5 000 работни места и точно това бил обяснил на Йотингер, с когото се срещнал, не за да му казва "да". Той обвини предишните управляващи от ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, че "играят безотговорно като залагат политически бомби пред реализацията на проекта и дезинформираха комисаря Йотингер". Стойнев цитира данни от изследване на "Галъп Интернешънъл", според което 52% от българските граждани смятали, че изграждането на "Южен поток" е в интерес на България. Само 17% били на обратното мнение. Проучването е представително за българите над 18 г., допълни той. Според министъра "Южен поток“ е европейски проект и усилията на сегашното правителство са насочени към това той да се реализира. Едновременно с това той заяви, че Русия е стратегически партньор на България. 

Последно променена в Сряда, 07 Януари 2015 14:33
Влезте, за да коментирате