Отложиха връчването на наградите на Асоциация „Банка на годината“

От Асоциацията очакват обстановката около банковата система да се успокои през месец октомври
Вторник, 01 Юли 2014 12:00 Публикувана в Бизнес Прочетена 1448 пъти
Връчването на наградите на Асоциация „Банка на годината“ беше отложено, поради размирната обстановка пред някои банкови клонове, както и поради очевидно неблагоприятната медийна среда. От Асоциацията обещаха наградите да бъдат връчени през октомври, когато обстановката се успокои. Според официалния сайт на Асоциацията, статуетката „Банка на годината“, която се връчва като голяма награда, представлява произведение на изкуството, което съчетава в себе си различни символи, характерни за банковото дело – ключ на трезор, старинна монета, от която излита богинята на победата Нике, знакът на Еврото. „Именно това успешно съчетание я превръща в много специален приз, който банката носител на приза излага на видно място в своята централа“. КТБ и ПИБ многократно са печелили награди в различни категории, в това число и през 2012 г. Връчването на наградите на Асоциация „Банка на годината“ беше отложено, поради размирната обстановка пред някои банкови клонове, както и поради очевидно неблагоприятната медийна среда. От Асоциацията обещаха наградите да бъдат връчени през октомври, когато обстановката се успокои. Според официалния сайт на Асоциацията, статуетката „Банка на годината“, която се връчва като голяма награда, представлява произведение на изкуството, което съчетава в себе си различни символи, характерни за банковото дело – ключ на трезор, старинна монета, от която излита богинята на победата Нике, знакът на Еврото. „Именно това успешно съчетание я превръща в много специален приз, който банката носител на приза излага на видно място в своята централа“. КТБ и ПИБ многократно са печелили награди в различни категории, в това число и през 2012 г. Снимка: Официален сайт на Асоциация „Банка на годината“.

Не е време за награди, ще се чака октомври

 

Асоциация „Банка на годината“ разпространи съобщение, че координирано с Асоциацията на банките в България е взето решение да се отложи „провеждането на събитието и връчването на наградите Банка на годината“. Събитието се отлага за месец октомври 2014 г.

От Асоциация „Банка на годината“ обясняват, че причината за това решение е, че „въпреки стабилността на банковата система, ключови банки бяха подложени на злонамерена атака. Създаде се нездравословна среда от слухове и некомпетентни политически и институционални изказвания и действия“.

 

В електронно писмо, разпространено в бизнес средите, председателят на борда на директорите на „Банка на годината“ – Валентин Панайотов коментира, че от асоциацията очакват, че „през октомври атаката срещу системно важните банки ще е овладяна, депозантите в тях ще бъдат спокойни, поради по-стабилната политически ситуация, навременни държавнически решения и по-спокойната бизнес среда“.

 

На практика се оказва, че „Банка на годината“ се отлага за дата, която ще бъде най-вероятно след провеждането на предсрочните парламентарни избори. От асоциацията поясняват, че подробностите за новата дата на връчването на наградата „Банка на годината“ ще бъдат оповестени по-късно.

 

Кои са наградите на Асоциация „Банка на годината“ ?

 

Голямата награда "Банка на годината" се връчва на специална галацеремония. Наградата се присъжда на банката, която се представи най-добре комплексно в категориите "Пазарен дял", "Ефективност" и "Динамика на развитие".

 

Интересен факт е, че през първите две години от съществуването на наградата „Банка на годината“, отличието се печели от Банка за земеделски кредит. Това става през 1991 и през 1992 година.

 

Наградата за "Пазарен дял" е присъдена за пръв път през 2001 г. Тя е една от основните категории, които участват в определянето на голямата награда "Банка на годината". Победителят в тази категория се определя като:

 

"Банката, която е направила най-голям мащаб с единица акционерен капитал, като привлече най-много депозити от домакинствата и фирмите в страната, на най-ниска цена и върне най-голяма част от тези пари в икономиката, на най-добра цена за своите акционери".

 

Наградата за "Динамика на развитие" се присъжда на най-бързоразвиващите се кредитни институции в България от 2001 г. Тя отличава банката, която е показала най-силно развитие през изследваната година и е един една от основните категории, които участват в определянето на голямата награда "Банка на годината". Победителят се дефинира като:

 

"Банката, която е отбелязала най-голям ръст през изследваната година в обемите на основните показатели за сектора, претеглени по начин, който да балансира и коригира изкривяванията от разликите в мащаба на отделните кредитни институции".

 

Интересен факт е, че победител в тази категория пет пъти е била Корпоративна търговска банка. Това е станало през 2001, 2002, 2010, 2011 и 2012 година. КТБ обаче не е печелила голямата награда „Банка на годината“. Като се има пред вид дефиницията на победителя в категорията „Динамика на развитие“, може да се предположи, че тя е една от основните причини за отлагането на връчването на наградите.

 

Напълно възможно е и тази година (има се пред вид 2013 г.) победител в категорията да е била КТБ и организаторите да се преценили, че връчването на наградата в този момент би могло да се приеме от публиката като неуместна демонстрация. Всъщност, възможно е дори КТБ да е трябвало да спечели голямата награда „Банка на годината“ въз основа на финансовите резултати от 2013 година. Разбира се, това е само хипотеза.

 

Наградата за "Ефективност" също е един една от основните категории, които участват в определянето на голямата награда "Банка на годината". Победител в категорията е:

 

"Най-ефективната банка е тази, която спечели най-много от присъщата й дейност - кредитиране и обслужване на парични операции - като, същевременно поддържа оптимално разпределение на активите си и следи стриктно риска в своя портфейл".

 

Връчва се и награда "Банката на клиента". Победител е "банката, която събере най-много от гласовете на клиентите. Гласуването става на официалната интернет страница на събитието, както и чрез гласуване в сайтовете на медийните партньори на събитието".

 

Интересен факт е, че през 2012 година, победител в тази кактегория е Първа инвестиционна банка. Тя е спечелила наградата на клиентите и през 2002, 2003 и през 2006 година. През 1993 г., наградата е спечелена от Първа частна банка.

 

Призът „Тайният клиент” е резултат от „уникално маркетингово проучване, направено по поръчка на Асоциация Банка на годината за качеството на работата на фронт офисите на над 500 банкови клонове в София и страната“.

 

Носител на наградата „Тайният клиент“ за 2012 г. е Първа инвестиционна банка.

 

Наградата „Банков бранд на годината“ е „резултат от маркетингово проучване, направено по поръчка на Асоциация Банка на година, което оценява силата на брандовете на всички банки у нас. Методологията на класацията се прави на база маркетингови и финасови показатели“.

 

До сега наградата е присъждана веднъж – през 2012 г., когато победител е била Банка ДСК.

 

Дефинициите на наградите в отделните категории са цитирани дословно от официалния сайт на Асоциация „Банка на годината“ - http://bankoftheyear.bg/


Реплика:

 

Едва ли от Асоциация „Банка на годината“ са чак такива песимисти и смятат, че обстановката в банковия сектор ще се успокои чак през октомври. По-скоро, там се безпокоят от нагнетеното напрежение в обществото и основателно се притесняват, че за някои от вложителите, връчването на тези награди в момента ще бъде нещо като „пир по време на чума“. Особено ако победител в някоя от категориите или пък носител на голямата награда се окаже КТБ… Наградите „Банка на годината“ се определят на база на данните за финансовите резултати на банките и подобна хипотеза е напълно възможна.

 

От Асоциацията очевидно не желаят да поемат риска да дразнят клиентите на банките, а от прес-съобщението се разбира, че на подобно мнение са и самите банки. Затова, галавечерта се отлага за след предсрочните парламентарни избори.

Последно променена в Сряда, 07 Януари 2015 14:30
Влезте, за да коментирате