Правителството стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и газ в блокове 1-14 Силистар и 1-22 Терес в Черно море

Сряда, 03 Декември 2014 15:00 Публикувана в Бизнес Прочетена 2052 пъти
Търсят се алтернативи на спрения проект. Търсят се алтернативи на спрения проект. Снимка: infotourism.net

Това е сериозна стъпка за осигуряване диверсификация на източниците на енергийни ресурси за българските потребители, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По предложение на Министерството на енергетиката днес Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 "Силистар" и Блок 1-22 "Терес".

Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок 1-14 "Силистар", който е с площ 6893 кв. км. се дължи годишна такса в размер на 275 720 лева, е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок 1-22 "Терес" с площ 161 280 кв. км., е 161 280 лева за година.

Днешното решение на правителството за проучване на дълбоко Черно море е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници. В периода 2002 – 2007 г. "Винтидж Петролеум Интернешънъл инк." е провел ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение. През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 "Терес", но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен.

Гарантирането на енергийната независимост на страната е един от най-важните приоритети от управленската програма на правителството в сектор Енергетика. Тази независимост може да бъде постигната на първо място чрез проучване и експлоатация на собствени находища на природен газ и нефт.

Със стартираните днес конкурси  правим още една стъпка към осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за българските потребители, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи разработването и експлоатацията на собствени източници, както и ускореното изграждане на междусистемните газови връзки със съседните държави ще намали зависимостта на България от внос на енергийни ресурси.

Последно променена в Сряда, 07 Януари 2015 14:26
Влезте, за да коментирате