Печат на тази страница

Президентът видя потенциал за български инвестиции в Босна

Четвъртък, 23 Април 2015 16:30 Публикувана в Бизнес Прочетена 1418 пъти
Оценете
(0 гласа)
Има много силен потенциал за още повече инвестиции от България  в Босна и Херцеговина, каза държавният глава на среща с  представители на Външнотърговската камара на Босна и Херцеговина и бизнесмени. Очакваме скоро да се сключи споразумение за  взаимна защита на инвестициите, посочи президентът Плевнелиев.  Той заяви, че България ще бъде открит, честен и коректен  партньор. Има много силен потенциал за още повече инвестиции от България в Босна и Херцеговина, каза държавният глава на среща с представители на Външнотърговската камара на Босна и Херцеговина и бизнесмени. Очакваме скоро да се сключи споразумение за взаимна защита на инвестициите, посочи президентът Плевнелиев. Той заяви, че България ще бъде открит, честен и коректен партньор. Снимка: marica.bg

Президентът Росен Плевнелиев каза, че българските компании са придобили самочувствие в процеса на евроинтеграцията и днес са готови да инвестират в Босна и Херцеговина.

Има много силен потенциал за още повече инвестиции от България в Босна и Херцеговина, каза държавният глава на среща с представители на Външнотърговската камара на Босна и Херцеговинаи бизнесмени. Очакваме скоро да се сключи споразумение за взаимна защита на инвестициите, посочи президентът Плевнелиев. Той заяви, че България ще бъде открит, честен и коректен партньор.Президентът открои сферата на производството на лекарства, добави, че български производители на храни, енергийни компаниии компании в сферата на информационните и комуникационните технологии искат да са активни в региона.

В приветствие от председателството на камарата посочиха, че икономическото сътрудничество между двете държави е възходящо в последните години, като потенциалът за увеличение е голям.

Дойдох тук, за да може да ви подкрепим в пътя ви на нелеки реформи, труден, но правилен, пътят на европейска интеграция, посочи на срещата президентът Плевнелиев. Той очерта пред присъстващите икономическите трудности и постижения в България от последните 15 години, като посочи, че дори грешките са си стрували, а българските компании в процеса на евроинтеграцията етрябвало да се адаптират към нови стандарти.

Президентът отново изтъкна необходимостта от транспортна и енергийна свързаност. Искаме свързани Балкани, с модерна инфраструктура и в които заедно работим за инвестиции, икономическо развитие и просперитет, посочи държавният глава. На срещата от страна на държавна компания на Босна и Херцеговина беше заявен конкретен интерес за сътрудничество с български компании по енергийни проекти. 

По-рано днес държавният глава разговаря с членовете на ръководството на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, както и с министър-председателя Денис Звиздич. 

В края на посещението си в Сараево президентът Плевнелиев посети базата "Бутмир", където е Щабът на ЕУФОР, и разговаря с командващия генерал-майор Йохан Люиф, както и с българските военнослужещи, участващи във военната мисия на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа". Президентът Плевнелиев им благодари за от името на българската държава за работата им и за това, че България се ползва с много добро име.

Ще продължим да изпълняваме ангажимента си, посочи Плевнелиев.Към момента участието на България е с 10 военнослужещи в щаба на операцията.


Източник: БТА

Последно променена в Понеделник, 08 Юни 2015 12:56
Влезте, за да коментирате