Унищожаването на фирми или как държавата стана основния работодател в републиката

Вторник, 05 Май 2015 18:52 Публикувана в Бизнес Прочетена 3768 пъти
България се превръща в уникална, в негативния смисъл на думата, държава, в която основния и главен работодател се оказва самата държава, в лицето на управляващото мнозинство, независимо от неговия цвят. Последните са тези, които правят назначения в безбожно раздутата ни администрация, те са тези и които разпределят обществените поръчки, било към строителни фирми, било към медии. Разбира се, облагодетелстваните им се отплащат подобаващо, някои целогодишно, други предизборно. България се превръща в уникална, в негативния смисъл на думата, държава, в която основния и главен работодател се оказва самата държава, в лицето на управляващото мнозинство, независимо от неговия цвят. Последните са тези, които правят назначения в безбожно раздутата ни администрация, те са тези и които разпределят обществените поръчки, било към строителни фирми, било към медии. Разбира се, облагодетелстваните им се отплащат подобаващо, някои целогодишно, други предизборно. Снимка: vesti.bg

От известно време медийното пространство все повече започна да се вълнува от случаи, в които чрез очевидни измами се прехвърлят фирми по не особено законен или направо престъпен начин.


Последният случай разтърсил съдебната система стана публично достояние миналата седмица, когато стана ясно, че адвокат фантом е спестил 9 млн.лв на банката на Петя Славова и е ощетил една от фирмите на покойния варненски бизнесмен Борислав Манджуков, застрелян през март 2014г. в София.


Все по-актуален става проблема с целенасоченото съсипване на бизнеси и открадването на работещи фирми чрез процедурни прийоми. След като пътят на чуждестранните инвеститори в България вече почти е безвъзвратно пресечен, единствено българските представители на бизнеса остават хората, които да движат затлачената ни икономиката.

България се превръща в уникална, в негативния смисъл на думата, държава, в която основния и главен работодател се оказва самата държава, в лицето на управляващото мнозинство, независимо от неговия цвят. Последните са тези, които правят назначения в безбожно раздутата ни администрация, те са тези и които разпределят обществените поръчки, било към строителни фирми, било към медии. Разбира се, облагодетелстваните им се отплащат подобаващо, някои целогодишно, други предизборно. 

В този порочен кръг, като че ли, за представители на бизнеса извън всеизвестните приближени бизнесмени, място не остава.  Биват атакувани, в преобладаващите случаи умишлено, от всевъзможни контролни органи – държавни агенции, изпълнителни агенции, правораздавателни органи. Закономерни са и данните на Инспекциите по труда и социологическите агенции, за непрекъснатото увеличаване на дела на фалиралите български дружества. Най – явен е фактът, че на провежданите изложения, независимо в коя сфера на бизнеса са те, все повече намаляват участниците.

В поредица от статии, ще ви разкрием, как рекетът и преследването на инакомислещите през последните години съсипа и прогони от българския пазар, не една или две  български компании. След потърпевшите има представители на като Гриша Ганчев, който наскоро се раздели и с последния си захарен завод, а държеше основния пазарен дял в сектора и като Пламен Стоянов – Дамбовеца, загубил 120 млн.лв и преместил бизнеса си отвъд Дунава и редица други инвеститори, които бяха принудени да прекратят дейността си.

Последно променена в Понеделник, 08 Юни 2015 12:54
Влезте, за да коментирате