Окончателно: По-евтин ток за бизнеса от днес

Понеделник, 02 Ноември 2015 16:38 Публикувана в Бизнес Прочетена 1108 пъти

За домакинствата цената остава без промяна, бизнесът не е доволен от символичното поевтиняване. Малките фирми и офиси, които ползват ток редом с битовите абонати, ще плащат с 2,5 на сто по-ниска цена. За домакинствата цената на електроенергията ще остане без промяна.

 

За бизнеса на свободния пазар токът поевтинява с 2,8% заради намаляването на такса "задължение към обществото" с 1 лев, след като през август таксата беше вдигната два пъти. Това вдигна сметките на бизнеса с 18% и индустрията заплаши със съкращения  и замразяване на заплати.

Бизнесът не е доволен от символичното поевтиняване на тока. Представители на работодателските асоциации коментираха, че решението не ги удовлетворява, тъй като понижението е "незабележимо" и от утре ще търсят срещи със законодателната и изпълнителната власт.

Още преди седмица работодателите определиха предложенията на регулатора като "подигравка". Не е изключено и подновяване на протестите.

Таксата "Задължения към обществото" намалява от днес с 1,07 лева - от 37,90 лева на мегаватчас до 36,83 лева за мегаватчас. Основанието е понижението в цената на природния газ с 14,26 на сто за последното тримесечие на годината, съобщи на пресконференция председателят на регулатора Иван Иванов.

За битовите потребители КЕВР реши да запази цената на тока, за да гарантира, че при евентуално движение нагоре в цената на природния газ през четвъртото тримесечие, битовите потребители няма да бъдат подложени на риска цената да бъде повишена, каза Иванов.

Таксата "Задължение към обществото" намалява за всички, но няма да бъде отразено като намаление в крайната цена на битовите потребители, коментира в отговор на въпроси Иван Иванов.

Ако промяната трябваше да бъде отразена и за битовите потребители, тя щеше да е под половин процент, което на 10 лева сметка са под 5 стотинки, даде пример председателят на КЕВР. Той добави, че така регулаторът си запазва резерв, който да използва в следващия период.

 


Източник: www.btvnovinite.bg

Влезте, за да коментирате