Счетоводни гимнастики прикриват чуждите инвестиции

Понеделник, 01 Февруари 2016 09:10 Публикувана в Бизнес Прочетена 3706 пъти

Икономиката ни остава на първо място по корупция и на последно по икономическа свобода в ЕС, коментира пред BIG5.BG експертът Румен Гълъбинов.
Със счетоводни трикове и гимнастики отново ще се замаже положението на финасите в държавата. Не е ясно колко са дълговете на общините и чакаме новия регистър на Министерство на финансите. Инвестициите са нож с две остриета. Първо се хвалим, че сме привлекли бизнес инвеститори, а след това тези бизнесмени ни критикуват за корумпираната среда, в която бизнесът им не може да се развива.

По думите му бизнес климатът се влошава, отчита се реален ръст на безработицата и има силен спад на кредитирането. Това в момента е картината в България, а трябва да се прибави, че реално инвестициите също се наредиха в групата на намаляващите. Икономиката на България е в застой и основна пречка за развитието на бизнеса е несигурната среда. Инвеститорите постоянно се оплакват от корупция и непрозрачни обществени поръчки.

Сигналът на бизнесмена Ян Аронов, който се оплака за сделката с „Химко", предизвика нова вълна на анализи за реалната бизнес ситуация у нас, а не за онази, в която ни убеждават управляващите. Представители на търговски камари в България с открито писмо заявяват, че реформи не се случват и това води до неувереност от страна на инвеститорите.

„Липсата на реформи понижава желанието за инвестиции в България. Чуждият бизнес у нас призова за реформи и борба с корупцията. Икономиката ни остава на първо място по корупция и на последно място по икономическа свобода в ЕС", обясни Гълъбинов. Според него икономиката на България се маргинализира, а това следствие от отнемането на икономически възможности поради корупция и липса на прозрачност.

„Маргиналността създава друга среда, в която протичат процеси на курпулентност и криминализация. Превенцията и контролът са ограничени и слабо ефективни. Маргинализиращата се икономика у нас води до дълбока неустойчивост и спира развиването на предприемачеството", обясни бившият зам.-шеф на КФН.

„Държавният бюджет е на дефицит, като имаме спад на държавния фискален резерв и увеличение на държавния дълг. Няма ръст на преки чужди инвестиции, а отчетеният ръст е счетоводно пресметнат от дълг на „Лукойл“. Еврофондовете са финансирали вече над 75% от капиталовите разходи и над 25% от инвестициите в икономиката ни, която продължава да расте главно благодарение на европрограмите и еврозаемите. Имаме хронични дефицити в НОИ, НЗОК, общинските бюджети, енергетиката и транспорта", категоричен Гълъбинов.


Източник: http://big5.bg/ikonomika/finansi/ss-schetovodni-gimnastiki-prikrivat-istinata-za-chuzhdite-investiczii.html

Влезте, за да коментирате