Обрат за "Виваком". Спас Русев е аут

Понеделник, 15 Февруари 2016 14:55 Публикувана в Бизнес Прочетена 4091 пъти
Милен Велчев и дадените за разледване на британската Служба за борба с тежките измами (Serious fraud office) Юрий Соловьев, заместник-председател на Управителния съвет на "ВТБ Банк" и председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг" (в средата) и Алексей Яковицки, глобален главен изпълнителен директор на VTB Capital и главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал Холдинг". Милен Велчев и дадените за разледване на британската Служба за борба с тежките измами (Serious fraud office) Юрий Соловьев, заместник-председател на Управителния съвет на "ВТБ Банк" и председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг" (в средата) и Алексей Яковицки, глобален главен изпълнителен директор на VTB Capital и главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал Холдинг".

Каква ирония само. Два месеца след търга за продажбата на "Виваком" спорът за собствеността на компанията се връща в изходна позиция. Самообявилият се за негов нов притежател Спас Русев ще се наложи да пие една студена вода, преди още да е платил и едно евро за мобилния оператор (ако изобщо е възнамерявал да плаща).

Съратникът му Милен Велчев - в ролите си едновременно на продавач, купувач и управител на прекия собственик на компанията - "Вива телеком България", също ще трябва да преосмисли амбициите си.

Както е известно, през октомври 2015-а VTB Capital - инвестиционното звено на втората по големина банка в Русия ВТБ, обяви, че иска да продаде "незабавно" мобилния оператор "Виваком". Причината - непогасен от него мостови заем от 150 млн. евро към ВТБ. Да припомним, че заемът е отпуснат през 2013 г. на InterV Investment (б.а.- първият по веригата чуждестранен собственик на "Виваком") и като обезпечение по него са дадени 100% от акциите на "Вива телеком България". Така се стигна до ноември 2015 г., когато бе организирано наддаване за въпросните акции и за победител с оферта от 330 млн. евро бе обявен Спас Русев. По информация на "БАНКЕРЪ" обаче VTB Capital по всяка вероятност ще се откаже от търга, но като начало е удължила до 10 март срока за погасяването на въпросния мостови заем. Може би защото руската банка трябва да задели големи провизии по този дълг.

Това решение обаче отваря нова опция за рефинансиране на дълга и съответно възможност за запазване на сегашната верига на собствеността: "Виваком" - "Вива телеком България" - InterV Investment (Люксембург), V2 Investment (Люксембург) - V Telecom Investment S.C.A (Люксембург). Точно в последната фирма се крие и реалното разпределение на акциите, като 43.3% от капитала, чрез LIC Communications S.a. r.l. (с предишно име SHCO 79 S.à r.l.), държи Дмитрий Косарев (това е делът на Цветан Василев).

VTB Capital притежава 33.3% чрез Crusher Investment Limited (като за въпросния дял Василев неведнъж е казвал, че е финансиран от КТБ). Останалите 23.43% са в ръцете на бивши кредитори.

Сегашният ход на VTB Capital разкрива няколко неща. От една страна, банката явно няма необходимия резерв, с който да провизира кредита, за да може да го направи предсрочно изискуем. Затова обявява нов срок за приемане на плащания. От друга страна, е очевидно, че  VTB Capital, и по-точно българският й представител в лицето на Милен Велчев, не смее да продължи по-напред с процедурата по продажбата на "Виваком". И това може да се обясни с множеството спорни моменти около търга. Както и със заведените в Люксембург, Лондон и Виена съдебни дела по жалби на фирмата на Косарев - "Емпрено Венчърс" (Empreno Ventures), която е собственик на LIC Communications S.a.r.l. От миналата седмица, след жалба на Louvrier Investments Company 33 S.A., казусът влезе и в българския  Върховен административен съд.

Това, което най-вече е накарало VTB Capital да се обърне на 180 градуса и да направи няколко крачки назад, е последната жалба на Empreno Ventures, за която научихме през седмицата. Тя е подадена пред британската Служба за борба с тежките измами (Serious fraud office). И е насочена именно срещу VTB Capital заради предполагаемото незаконно завладяване и продажба на "Виваком" на свързано лице.

Жалбата е внесена от адвокати, представляващи InterV Investment и самия Дмитрий Косарев. Тезата е, че VTB Capital нечестно е завладяла акционерния дял на InterV във "Виваком", като е влязла в заговор с трета страна, така че да блокират достъпа на собственика. Сред лицата, споменати в документа, са Ник Хът (главен изпълнителен директор на VTB Capital), Алексей Яковицки (глобален главен изпълнителен директор на VTB Capital и главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал Холдинг (Русия)) и Юрий Соловьев (заместник-председател на управителния съвет на "ВТБ Банк" и председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг" (Русия)).

В жалбата се посочва също така, че след като на практика са поели контрола върху дружеството, от ВТБ бързо са започнали процеса на неговата продажба на свързано лице за силно подценена сума, което е ощетило пълноправните собственици. "ВТБ Капитал" нарочно е попречила на InterV Investment да рефинансира заема от 150 млн. евро. След това е продала акциите на InterV Investment във "Виваком", които са използвани за гаранция по заема, на силно занижена цена на свързано лице - Спас Русев, който е известен български бизнесмен, подвизаващ се в Лондон. И по този начин е нарушила споразумение за запазване на съществуващото положение, сключено между страните", пише в документа. Поради това адвокатите на InterV Investment и Косарев твърдят, че продажбата се извършва чрез фалшива търгова процедура, без да е изпратено нужното известие, за да се прикрие сделката.

Има и друго - властите в Русия, според Дмитрий Косарев, също обмисляли разследване срещу неизвестни лица във връзка с продажбата на "Виваком". Така че съдбата на най-големия български мобилен оператор няма да се реши поне докато не приключат съдебните спорове. Едва когато има пълна яснота за правата на акционерите ще може да се стигне до законна продажба. А тогава със сигурност биха се явили и стратегически инвеститори.


От жалбата в британската Служба за борба с тежките измами:

- не са направени надлежни или сериозни опити да се разпространи публично информация за насрочения търг, което би привлякло разумен брой заинтересовани кандидат-купувачи.

- VTB Capital нарочно и упорито е отказвала да предостави на InterV Investment информация, която би й позволила да рефинансира заема и да участва в търга.

- Не е осигурен достатъчен период на предизвестие преди насрочения търг, който би позволил на заинтересованите кандидат-купувачи да подготвят и извършат дю-дилижънс.

- Победителят в търга – Спас Русев, е свързано лице и отдавнашен сътрудник на VTB Capital.

- Крайната продажна цена от 330 млн. евро силно подценява акциите и е с цели 143 млн. евро под конкурентната оферта на "Си Ви Си Капитал Партнърс Лимитед" (CVC Capital Partners Limited).

- VTB Capital възпрепятства мерките, предприети от InterV Investment за разследване на неправомерните й действия, като упорито отказва да разкрие съответната информация и документи.


Източник: http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/obrat-za-vivakom-spas-rusev-e-aut?recId=480240

Влезте, за да коментирате