Печат на тази страница

Пушачите правят момичета

Четвъртък, 11 Юли 2013 14:15 Публикувана в Знание Прочетена 790 пъти
Оценете
(1 глас)

През последното десетилетие се раждат повече момичета и отчасти причината за това е увеличеният брой на жените-пушачки. Това твърдят датски учени.

Според тях, вкусната цигара след интимна близост рязко намалява възможността на бъдещите родители да заченат син. Лекарите са на мнение, че пушенето влияе на спермата. Клетките, които носят мъжката Y-хромозома са по-чувствителни към никотина, докато Х-хромозомите са по-устойчиви.

Докторите съветват мъжете, които искат да имат наследник от мъжки пол да се въздържат от цигари непосредствено  преди и след половия акт. В случай, че и майката пуши шансът те да имат момче се намалява с 50%. Върху пола на бъдещото дете оказва влияние и пасивното пушене, допълват учените.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате