Алкохолът прави жените по-здрави

Петък, 19 Юли 2013 17:07 Публикувана в Знание Прочетена 888 пъти


 Американски учени от университета Харвард установиха, че жените, които редовно си пийват вечер по чашка, са по-здрави с напредването на годините. Резултатите от проучването показват, че вида на алкохола не е от значение.


 „Чаша вино, 1-2 бири или 50-100 грама концентрат помагат на организма да избегнат риска от сърдечно-съдовите заболявания, диабета и проблемите с паметта, свързани с напредването на възрастта“, споделя ръководителя на изследването доктор Джоузеф Кеплър. Той подчертава, че за да се постигне желаната превенция,   пиенето трябва да е умерено, но редовно. Според специалистите по-здравословно е да се пие по чашка всяка вечер, а не веднъж или два пъти седмично.


 Изследването на учените обхваща  14 000 жени. Резултатите  показват, че 50-годишните дами, които редовно пият по чашка-две вечер, са с 47 процента по-здрави от въздържателките. Звучи невероятно, но процентите в полза на пиещите момичета растат с възрастта.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате