Капаните на диабета

Вторник, 06 Август 2013 16:45 Публикувана в Знание Прочетена 1082 пъти

Диабетът е сред най-разпространените заболявания. Един от основните проблеми на тази болест е, че много хора пренебрегват ранните симптоми. Никой не е предпазен от капана на диабета, но ето няколко сигнала, които могат да ви спестят неприятните последствия от късната диагноза.

Наднормено тегло. Статистиката сочи, че дори само 10 – 15 килограма над нормата драстично увеличават риска от диабет тип 2. Ако детето ви  страда от затлъстяване, помолете педиатъра да го тества за захарна болест. Добрата новина е, че ако загубите само 5% - 7% от теглото си, опасността от диабет ще намалее силно.

Жажда. В случай, че  тялото ви не произвежда достатъчно инсулин, ще изпитвате постоянна жажда и често ще ходите до тоалетната. Ако имате подобни симптоми обърнете се веднага към лекуващия си лекар за консултация.

Замъглено зрение. Ако започнете да губите фокус и да виждате като „през мъгла“,  консултирайте се със специалист. Имайте предвид, че високите нива на кръвна захар силно влошават зрението.

Безпричинно отслабване. Това обикновено е симптом на диабет тип 1. Понякога обаче се среща и при диабет тип 2. Когато нивото на инсулина пада, клетките не получават достатъчно енергия. Това нарушава метаболитния баланс и понижава теглото на организма.

Чести уретрални инфекции. Проблемът може да се прояви и при двата вида диабет. Симптомите често са генитален сърбеж, уретрит, цистит и гъбични инфекции.

Ако нямате споменатите по-горе симптоми, но сте надхвърлили 45 години е препоръчително да си правите профилактични прегледи поне веднъж годишно. Рискът от диабет се увеличава с възрастта. Проучвания сочат, че след 45-годишна възраст опасността да развиете диабет се удвоява.

Последно променена в Вторник, 06 Август 2013 16:52
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате