Вирусите гнездят в мръсни рендета

Петък, 16 Август 2013 16:16 Публикувана в Знание Прочетена 1132 пъти

 

 

През последните две години вирусите преминаха в „по-висша“ фаза. Някои станаха резистентни към определени лекарства, а други просто се превърнаха в „супермени“ или както лекарите ги наричат по научному – нововируси.

Според английски имунолози от кралската болница в Лондон, любимите места за размножаване на нововирусите не са офисните клавиатури и телефони, градския транспорт и обществените тоалетни.

Резултатите от изследването са изненадващи – нововирусите обичат мръсните кухни. Лошо измитите рендета, ножове, вилици, лъжици, чаши и всички кухненски прибори и уреди са най-оптималните места за мутиралите микроорганизми.

Според данните от изследването вирусите попадат в храната  чрез недоизмитите кухненски съдове и количеството им е повече от достатъчно, за да се превърне в основно гнездо на зарази.

В процеса на изследването си американските учени са проследили пътя на норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Резултатите показали, че при използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти, голяма част от нововирусите преминават от заразените продукти към ножовете и другите кухненски уреди, използвани за приготвяне на храната.

Попадналите в рендета, миксерите и останалите вече заразени приспособления, директно прехвърлят вирусите и заразяват храната. Затова учените съветват домакините да обливат всички използвани домакински кухненски уреди с вряла вода и да ги измиват старателно. По този начин ще бъде намален риска от инфекции и болести в семейството.

Последно променена в Петък, 16 Август 2013 16:22
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате