Слюнката е по-силна от морфинa

Понеделник, 19 Август 2013 15:40 Публикувана в Знание Прочетена 1131 пъти


 В слюнката се съдържа вещество, което облекчава болката 6 пъти по-ефективно от морфина. Това твърдят учени от Университета Пастьор в Страсбург, Франция. Те са успели да отделят белтъчина, която нарекли опиорфин.


 Резултатите от проведените опити показват, че въвеждането на 1 мг опиорфин на килограм човешка маса напълно премахва болката. Аналогичен ефект се постига след инжектирането на 6 пъти по-голяма доза морфин.
  Ръководителят на изследователския проект професор Катрин Ружо заяви, че проучванията все още не са приключили. Тя и нейният екип смятат, че потенциалът на опиоморфина е много голям. Лекарите са убедени, че след приключването на всички експерименти, белтъчината може да се превърне в основа на нов вид обезболяващи средства.

Последно променена в Понеделник, 19 Август 2013 16:27
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате