Мъжете трябва да плачат

Четвъртък, 22 Август 2013 17:32 Публикувана в Знание Прочетена 860 пъти

Плачът и сълзите са природна защита на организма, която смекчава усещането за болка и понижава стреса. Изследване на учени от университета в Минесота показва, че 88,8 % от хората се  освобождават от негативните си емоции с помощта на сълзите.


„Много хора, особено мъжете и момчетата, често сдържат емоциите си заради социалните стереотипи, които смятат плача за  признак на слабост. Сълзите са природна защита срещу стреса и не бива да се сдържат. Това е много вредно, тъй като скритите негативни емоции се натрупват и правят човек емоционално неустойчив, склонен към гняв и скандали“, казва ръководителят на изследването доктор Уилям Фрей.

Ученият добавя, че химичните вещества, чието ниво в организма се повишава по време на емоционално напрежение, биват изхвърляни заедно със сълзите. Ако това напрежение не бъде понижено, то може да доведе и до сърдечен удар.  Доктор Фрей обяснява, че сълзите съдържат хормона пролактин, който намалява  емоционалното напрежение и укрепва имунната система.

Последно променена в Четвъртък, 22 Август 2013 17:53
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате