Прозявките охлаждат мозъка

Вторник, 05 Ноември 2013 14:42 Публикувана в Знание Прочетена 1071 пъти

 Американски учени от университета Принстън твърдят, че прозявките охлаждат мозъка. Подобно на компютрите, най-важният орган в човешкото тяло работи при определена температура и ако „прегрее“ има нужда от вентилация. Именно прозявката, която от мнозина се смята за признак на досада или умора е всъщност начина, по който организма охлажда основните си системи.

Недостигът на кислород в мозъка е равносилен на прегряването в компютърните системи – и в двата случая това води до проблем с преработването на информация.

„Мозъкът е много чувствителен към температурните промени и чрез прозявката природата е намерила начин да го защити от прегряване”, споделя ръководителят на катедрата по неврология доктор Найджъл Уидс. Той допълва, че навлизащият чрез устата и носа въздух игре ролята на вентилатор. Според резултатите от проучването, хората се прозяват по-често през лятото, отколкото през зимата, което лекарите обясняват с високите температури, които силно влияят на мозъчната дейност.

Последно променена в Вторник, 05 Ноември 2013 15:03
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате