Софийският университет водач в 21 направления

Понеделник, 01 Декември 2014 16:19 Публикувана в Знание Прочетена 929 пъти
Липса на кадри в IT-сектора. Липса на кадри в IT-сектора. Снимка: ilovesofia.com

Софийският университет е с най-висок рейтинг в 21 направления. Следват Медицинският и Техническият университет в София, които имат водещи позиции в класациите по 5 направления. Химикотехнологичният и металургичен университет води в 3 класации. Данните са на Министерството на образованието и науката за рейтинговата система на висшите училища. 

Данните в системата за 2014-а година показват, че средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 867 лева, а делът на регистрираните безработни сред тях е около 4%. По-малко от половината наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование - 46 на сто. 

Един от авторите на изследването Георги Стойчев заяви: „Имаме професионално направление с практически нулева безработица. Това са професионалните направления, свързани със сферата на здравеопазването. Имаме много ниска безработица и в направления, свързани с ИТ-сектора. В същото време имаме професионално направление с относително висока безработица, най-висока е безработицата сред завършилите животновъдство. Това, което е притеснително, е, че двете най-масови професионални направления в българското висше образование - икономика и администрация и управление - при тях се наблюдава реализация на завършилите под 1/3.

Проблемът на нашето висше образование не е, че произвеждаме много студенти, за които няма работни места на пазара на труда. Имаме сгрешена структура на висшето образование. Рационализирането на тази структура може да доведе до повишаване на ефективността на публичните и частни инвестиции, заяви Стойчев.

 

http://bnr.bg/post/100492307/sofiiskiat-universitet-e-s-nai-visok-reiting-v-21-napravlenia

Влезте, за да коментирате