Учени телепортираха фотони на 100 км

Вторник, 10 Ноември 2015 13:14 Публикувана в Знание Прочетена 770 пъти

Китайски учени успяха да телепортират фотони на разстояние от почти 100 километра. Експериментът с използване на лазер е отнел 4 часа, съобщи TechnologyReview.com.

Първите опити за телепортиране на фотони започнаха преди 15 години и технологията вече се използва в оптичните лаборатории. Едва сега обаче физиците постигнаха значим резултат, успявайки да преместят частиците на толкова голямо разстояния. По-рано телепортирането достигаше максимум 16 км.

Става въпрос за пренасяне не на самия физически обект, а на информацията за него в нов обект, който приема идентичността на първия, уточняват специалистите. Информацията за фотоните се предава от едно място на друго, без да минава през междинни точки в пространството.

Китайският екип от Университета по наука и технологии в Шанхай, начело с Юан Уин, е използвал 1,3-ватов лазер и усъвършенствана оптика за насочване и приемане на светлината. Учените са успели да предадат над 1100 фотона на разстояние 97 км за около 4 часа.

Постижението на китайските учени може да намери приложениe в квантовата криптография за предаване на данни с абсолютна сигурност. Според физиците, в бъдеще може да се появи спътникова квантова криптография, или свръхбърза връзка, която действа на огромни разстояния.


Източник: www.technews.bg

Влезте, за да коментирате