На 17 ноември 1790 е роден математикът Аугуст Мьобиус

Вторник, 17 Ноември 2015 13:56 Публикувана в Знание Прочетена 786 пъти

На днешната дата 17 ноември, в 1790 г, е роден Август Фердинанд Мьобиус - немски математик, механик и астроном-теоретик. Неговата "лента на Мьобиус" е най-популярният обект на топологията.

Роденият в саксонския град Шулпфорт с баща учител по танци и майка потомка на Мартин Лютер, Мьобиус показа от мналък интерес към математиката.

Семейството му искало да изучава право, но той се съсредоточил върху царицата на науките. Изменил на математиката само с астрономия и там направил сериозна кариера: става директор на обсерваторията до Лайпциг. Наречен е астероид на негово име, но много по-късно и то в чест на математическите му постижения.

Математиците знаят за функцията и трансформациите на Мьобиус, а буквално всички знаем за фантастичната му лента. Научно тя се нарича просто неориентируема повърхност с край, едностранна в триизмерното пространство. От една точка от повърхността й може да се стигне до която и да е друга точка от нея, без да пресичат края й.

Можете да направите един Мьобиусов лист, като обърнете един от двата края на лента от хартия и го залепите на другия край. С помощта на хартиена лента, чиито две страни имат различни цветове, да кажем, зелено и оранжево, лесно ще се убедите, че Мьобиусовата лента е едностранна. След като сте усукали краищата и залепили, ще откриете, че може да стигнете до всяка оранжева и всяка зелена точка, без да се налага да пробивате хартията или да се катерите през ръба й.

Според легендата, Мьобиус видял тази лента в начина, по който връзва шалчето си неговата прислужницата на врата си.

В една от неговите лекции Мьобиус разказал притчата за източния владетел, който искал да раздели страната си между петте си синове така, че при нужда, всеки да може да се притече на помощ на другия. Оказало се, че е невъзможно да се раздели страната на пет части, така че всяка част да има граница с останалите части.

 

Източник: www.nauka.offnews.bg

Влезте, за да коментирате