Менделеевата таблица се увеличава с 4 нови елемента

Понеделник, 04 Януари 2016 15:35 Публикувана в Знание Прочетена 760 пъти

Четири нови елементи бяха добавени към периодичната таблица на химическите елементи, което най-накрая завърши седмата редица и на практика изведнъж направи всички учебници по света остарели.

Елементите, открити от учени в Япония, Русия и САЩ, са първите, които се включват в Менделеевата таблица от 2011 г. насам, когато в нея влязоха елементи 114 и 116, пише вестник "Гардиън" в понеделник.

Четирите елемента са били проверени на 30 декември от базирания в САЩ Международен съюз за чиста и приложна химия (IUPAC), който е световната организация по химическата номенклатура, терминология и мерки.

IUPAC съобщи, че руско-американски екип от учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния са предоставили достатъчно доказателства, за да претендират за откриването на елементи 115, 117 и 118.

Екипът е искал да се впише като негово откритие и елемент 113, но според международната организация това е станало в японския институт Рикен.

Елементите ще получат официални имена в следващите месеци от своите откриватели. Елемент 113 ще бъде първият, наименуван в Азия. Те могат да бъдат кръстени на митологично понятие, минерал, място, държава или учен.

И четирите нови елемента са изкуствени и са открити при сблъскването на по-леки ядра и наблюдение на последвалия разпад на радиоактивните свръхтежки елементи.

Подобно на други свръхтежки елементи, които населяват края на периодичната таблица, те съществуват само за части от секундата, преди да се разпаднат на други елементи, уточнява изданието.


Източник: http://www.mediapool.bg/mendeleevata-tablitsa-se-uvelichava-s-4-novi-elementa-news243776.html

Влезте, за да коментирате