Флуорът уврежда скелета

Вторник, 02 Юли 2013 13:53 Публикувана в Знание Прочетена 748 пъти

 

 Флоурът в пастата за зъби разрушава костите, откриха немски изследователи. Те установиха, че този елемент с повишени стойности в урината и кръвта при хора, които няколко пъти на дневно мият зъбите си с паста, в която го има.

Изследванията показват, че високите дози на съставката водят т.нар. скелетна флуороза. Постоянната употребата на големи количества флуорирана вода пък предизвикват симптоми, наподобяващи артрит. Болки в ставите и врата са характерни за хората, които прекаляват с употребата й. Учените предупреждават, че пасти за зъби и хранителни добавки, обогатени с елемента, трябва да се приемат само при висок риск от развитие на кариес.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате