Топ 10 на държавите, които си заслужава да посетите през 2016 г.

Вторник, 29 Декември 2015 17:22 Публикувана в Пътешествия Прочетена 929 пъти

За 11-а поредна година Lonely Planet представи предложенията си за най-добрите дестинации през следващата година. В списъка за 2016 г. има много държави, които досега не попадаха в радара на туристите. В изготвянето на класацията австралийската компания отчита предстоящи събития като спортни първенства или годишнини, които ще честват някои от забележителностите в съответната дестинация, подобряване на инфраструктурата и др.

10. Остров Фиджи
Тропическият архипелаг в Океания успя да преодолее десетилетие на политически вълнения, за да се превърне в една от топдестинациите през 2016 г. Lonely Planet избра именно остров Фиджи заради разнообразните и интересни забавления, които може да предложи на посетителите, като гмуркане, ходене върху жарава (като зрители, не като участници) и невероятно красивите коралови рифове, от които е заобиколен.

9. Гренландия
Гренландия е най-големият остров в света и пътуването дотам може да ви върне назад във времето, когато мобилните телефони все още не съществуваха, тъй като там те не работят. Освен това трябва да сте готови да се придвижвате с шейна, дърпана от куче, или снегомобил. Можете да се насладите и на местната кухня, като един от най-ярките й представители е бекон от северен елен. Гренландия е столицата на айсбергите и от септември до април е едно от най-добрите места, където можете да видите северното сияние. Според Lonely Planet е най-добре да изберете март 2016 г. за пътуване дотам, когато ще се проведат Зимните игри.

8. Уругвай
Lonely Planet представя Уругвай като една по-спокойна алтернатива на нейните по-големи южноамерикански съседи Бразилия и Аржентина. Очаква се страната да бъде посетена от 3 млн. чужденци следващата година. Уругвай може да ви предложи красивия си летен курорт Пунта дел Есте, риболов или сърф в Кабо Палонио и Пунта дел Диабло и специфичния за страната начин на приготвяне на месо „асадо“. Да не забравяме и легалната марихуана.

7. Полша
Тази европейска държава успя да избегне рецесията, която превзе целия континент. Освен това полският град Вроцлав е избран за Европейска столица на културата през 2016 г., а град Краков ще бъде посетен от папата през лятото, което се очаква да бъде голямо събитие за страната, в която 90 процента от населението са католици.

6. Австралия
Присъствието на Австралия в класацията се дължи отчасти на поевтиняването на австралийския долар. Но още по-големи стимули за туристите са националният парк Какаду, красивата природа на остров Тасмания и най-голямата коралова система в света - Големия бариерен риф.

5. Латвия
Около 25 години след разпадането на Съветския съюз тази западноевропейска балтийска нация намери място сред Топ 10 на дестинациите за 2016 г. Туристите тук могат да намерят стотици разрушени замъци и имения, а столицата Рига е уникална смесица от старинни сгради и съвременна архитектура. Посетителите на друг латвийски град - Лиганте, могат да посетят известния бункер от Студената война, който беше разсекретен през 2003 г. Наред със скандинавския облик на местната кухня Латвия е известна и с широкоразпространените сауни, които са нещо свято за латвийците. Когато няма замръзнало езеро наоколо, те се хвърлят в снега, след като излязат от сауната.

4. Палау
Република Палау включва близо 250 острова в Тихия океан, повечето от които са необитаеми. Само 8 от тях са заселени. Страната се посещава средно от 70 хил. туристи годишно. Палау е място, което ще оценят най-добре почитателите на водните спортове като гмуркане и кану, каяк, риболов и др. Гордостта на Палау са Каменните острови.

3. САЩ
През 2016 г. страната отбелязва 100-годишнината от основаването на Службата за националните паркове. По този повод ще бъде отпуснато финансиране за парковете в страната, ще бъдат направени подобрения в тях, очакват се и редица събития, посветени на годишнината. Освен това догодина предстоят и президентски избори.

2. Япония
Японската столица Токио вече се подготвя за олимпийските игри през 2020 г. Това, в комбинация с подценената йена, прави Япония дестинация, която си заслужава да се посети догодина. Lonely Planet оценява високо и съчетанието на древно и модерно, което може да се намери в Япония, красивите високопланински и морски пейзажи. Не пропускайте също да изпиете чаша чай в характерните за страната „котешки кафенета“, в които клиентите плащат, за да си играят с пухкавите животни.

1. Ботсвана
Тази скромна южноафриканска страна заема челното място в класацията на Lonely Planet заради своята стабилност и прогресивен социален климат. Ботсвана има какво да предложи както на посетителите с големи финансови възможности, така и на нискобюджетните туристи. Можете да я посетите в зеления или сухия й сезон. Няма да сгрешите, ако я изберете за дестинация за медения си месец или за семейно сафари.

 

Източник: http://novinar.bg/news/top-10-na-darzhavite-koito-si-zasluzhava-da-posetite-prez-2016-g_NTIzNzsxMQ==.html

Влезте, за да коментирате