Таксите за лични документи са незаконни

Петък, 15 Март 2013 16:30 Публикувана в Подземия Прочетена 907 пъти
Таксите за лични документи са незаконни Таксите за лични документи са незаконни

Таксите на МВР за издаване на лични документи и шофьорски книжки са незаконни, реши Върховният административен съд. Причината е, че Вътрешното министерство не е публикувало навреме на сайта си проекта за изменението на наредбата и мотивите за него.

Министерството на вътрешните работи не е осигурило и задължителния срок за дискусия и становища по проекта, който трябва да е минимум 14 дни. Съдът беше сезиран още през 2010 година от адвокат Иван Груйкин, председател на Гражданска инициатива "Справедливост". От там обясниха, че ако решението на съда се потвърди на следващата инстанция, е възможно временно безплатно издаване на документите.

„Оттук нататък най-вероятно те ще трябва да направят нова система, нови изчисления и да конституират нов размер на таксите. На ново ще трябва да се образува цена, като до момента, в който цената не е образувана, да не могат да ви откажат да си извадите лична карта, но пък няма да могат да ви кажат каква цена да си платите, следователно тя би могла да ви излезе безплатно", уточни Росен Йеротеев от „Справедливост".

Възможно е дори и връщането на пари на гражданите, издали документите си на тези цени, но това ще става само след съдебно дело.

„За да бъдат върнати пари, трябва всеки от гражданите да започне да води собствен иск. Може да става под формата на колективни искове, то не става автоматично, трябва да се проведе нов процес", обясни още Йеротеев.

В случай на обжалване, делото ще бъде гледано от петчленен състав на ВАС.

Последно променена в Четвъртък, 13 Юни 2013 19:40
Влезте, за да коментирате