Кабинетът "Борисов" раздаде над 311 млн. лв.

Петък, 15 Март 2013 16:37 Публикувана в Подземия Прочетена 776 пъти
Кабинетът "Борисов" раздаде над 311 млн. лв. Кабинетът "Борисов" раздаде над 311 млн. лв.

“Хемус Еър” взима 160 дка на летище “София” без търг, БМФ скоростно спечели концесията на порт Бургас

Над 311 милиона лева ударно раздаде правителството в оставка на Бойко Борисов на предпоследното си заседание. Парите са за столичното метро, декодери за социално слабите, жп линията Пловдив – Свиленград, Дунав мост ІІ, водните проекти на Добрич и Пловдив, Военно медицинска академия, Националната разузнавателна служба и на учените от БАН.

Отделно без търг “Хемус Еър” ще вземе имот на летище “София”, а “Български морски флот”, собственост на олигарха Кирил Домусчиев,  скоростно получи концесия за порт Бургас-запад, след като през 2011 г. взе и пристанището “Бургас-изток”.
Националната служба за охрана пък ще вземе военното летище в Доброславци, където гардовете да тестват шофьорските си умения. МВР получава допълнително имоти в Пловдив.

Раздадените над 400 млн. лв от бюджета идват на фона на съобщение на Министерството на финансите, че бюджетният дефицит към края на февруари е 536 млн. лв. Отпуснатите пари не били извънредни и няма да окажат влияние на държавния бюджет, съобщи правителствената информационна служба.

Близо 3 млн. лв. допълнително ще получат жп линията Пловдив – Свиленград и вторият мост над Дунав между Видин и Калафат. Средствата се осигуряват от заем от Европейската инвестиционна банка. Основното финансиране за жп линията Пловдив – Свиленград и втория мост на Дунав е по предприсъединителната програма ИСПА и проектите трябваше отдавна да са готови.

Една от гордостите на премиера Борисов – софийското метро получи 13.5 млн. лв. от бюджета за продължението му до новия терминал на летище “София” и до бизнес парка. Целият проект е на стойност 468 млн. лв., от които 215 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС. Брюксел вече одобри парите. Останалите трябваше да даде Столичната община.

Кабинетът отпусна и 9 млн. лв. на Военно-медицинска академия (ВМА) за погасяване на просрочени задължения към доставчици. Дълговете на болницата, която е на подчинение към Министерството на отбраната, са най-големите в здравния сектор – над 66 млн. лв. Общо задълженията на болниците възлизат на 148 млн. лв., но държавата не прояви щедрост към останалите закъсали болници. Неясно защо и средствата не са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната, който е един от най-големите – около 1 млрд. лв., а се осигуряват от преструктуриране на разходите по централния бюджет, според правителственото съобщение.
Пак от централния бюджет се дават допълнително 1 млн. лв. на Националната разузнавателна служба. Парите са за текущи разходи за дейността на службата през настоящата година, е посочено в съобщението.

Правителството отпусна и 17.5 млн. лв. за купуване на декодери на социално слабите. Те са необходими във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал на телевизията, което трябва да стане до 1 септември. Средствата са за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, съгласно Закона за държавния бюджет.

Последно променена в Неделя, 26 Май 2013 10:57
Влезте, за да коментирате