Шеф от ДКЕВР с тежък конфликт на интереси

Петък, 29 Март 2013 08:22 Публикувана в Подземия Прочетена 1007 пъти
Ангел Семерджиев предава председателството на ДКЕВР на изпълняващия длъжността Андон Роков Ангел Семерджиев предава председателството на ДКЕВР на изпълняващия длъжността Андон Роков

Прозрачен конфликт на интереси обяснява и лекотата, с която се прокарват през Държавна комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) измененията в цените на „Софийска вода“. Съдружник в адвокатската кантора „Арсов, Начев и Ганева“, която обслужва концесионера, е Живко Роков. Той е брат на комисаря от ДКЕВР Андон Роков, който до неотдавна беше изпълняващ длъжността шеф на комисията.

За да обслужва „Софийска вода“ кантората би трявало да е участвала в конкурс по Закона за обществените поръчки. Това е необходимо, защото компанията е концесионер, а не собственик на водоснабдяването на столицата. Адвокатите консултират ДКЕВР по широк кръг от въпроси, в това число и по отношение на бизнес плановете на концесионера на столичното водоснабдяване. Защитниците му работят особено ефективно за одобряването на цените на водата в София, които растат.

В същото време кметът на София Йорданка Фандъкова се сети да атакува концесионера за сметките на потребителите, които трябвало да нараснат с още 14%. Председателят на Съвета на директорите на „Веолия България“ Етиен Пети, който е мажоритарен акционер в „Софийска вода“, отговори че гражданите били зле информирани за цените. По думите му около 60% от софиянци не знаят, колко е цената на един кубик вода, както и колко е сметката им в края на месеца. С присъщия му арогантен стил, той заяви, че също толкова хора не знаят и колко литра има в един кубик вода.

2013_03_27_Andon_Rokov_v_DKEVR.jpg

Андон Роков - комисар в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

За да разясни колко точно плащат софиянци за вода, Пети даде примери от "живия живот". По думите му средната сметка за вода е колкото за около 2 килограма месо. Тя е около половината от това, което плащат хората за мобилни услуги и около 10% от сметките им за парно. Според него в момента цената на водата за столичани изостава с около 20% от равнището, което да позволява адекватни инвестиции.

Последно променена в Петък, 29 Март 2013 08:32
Влезте, за да коментирате