Вестник „Свободен народ“ разкри в Брюксел: Бойко е рекетирал Сретен Йосич

Петък, 29 Март 2013 23:41 Публикувана в Подземия Прочетена 3001 пъти

„Бойко Борисов е влизал в неправомерни контакти със Сретен Йосич. Искал е от него 3 милиона долара, като е казал: “Дай 3 милиона долара за държавата!“.

Парите е поискал за МВР и прокуратурата. Това разкри главният редактор на вестник „Свободен народ“ Иво Димитров на пресконференция в Брюксел под наслов „Новите дисиденти на България, пострадали от режима на Бойко Борисов”.

Тя беше организирана със съдействието на групата на „Европа на свободата и демокрацията“, чийто заместник председател е Слави Бинев и бе водена от съпредседателя на ЕСД Франческо Сперони.

„Свидетели на този разговор са четирима души. Любопитното е, че тримата от тях са осъдени по така нареченото дело “Килъри“. Това са Янко Попов, Васил Костов и Петър Стоянов, двама от тях имат доживотни присъди, третият – 17 години затвор, а четвъртият Милчо Бонев - Бай Миле е убит. Той е убит, когато Борисов беше главен секретар на МВР в България. След този инцидент той ходеше да провери дали работата е свършена. Обръщаше труповете да види дали Милчо Бонев убит. Питаме този човек може ли да бъде разследван от европейските институции и докога Европа ще търпи такъв човек да участва в избори?“, попита Иво Димитров.

Журналистът подчерта, че редакцията не вестника разполага с достатъчно достоверна информация и документи по случаи за скриване на тежки криминални престъпления на премиера в оставка. Един от тях е нерегламентирания контакт на Борисов със Сретен Йосич.

Самият Йосич заяви пред Окръжния съд в Белград, че си е сътрудничил с Бойко Борисов. Той обясни, че заради това станал неудобен свидетел. Борисов обаче го надхитрил и му спретнал арест. По делото срещу сретен Йосич самият Борисов трябваше да се яви като свидетел. Това така и не се случи.

Според източници на „Свободен народ“ през 2011 г. Вече премиер Бойко Борисов притиснал президента на Сърбия Борис Тадич заради членството на страната в Европейския съюз. Той поставил ултиматум, че България няма да подкрепи Сърбия, ако изпрати Сретен да свидетелства по делото „Килърите“ в Шумен. Борисов неистово се страхувал, че сърбинът ще разкрие факти от криминалното му минало. Сретен Йосич така и не дава показания пред българския съд. Година по-късно България подкрепи безрезервно кандидатурата на Сърбия за член на Евросъюза.

„Най-трагичното за българската журналистика е, че с европейски пари се финансират медии, обслужващи премиера - диктатор. Възнагражденията на работещите в тези медии бяха по-високи, отколкото където и да бъде другаде. Симбиозата между власт и журналистиката принизи професията до обикновен пиар“, заяви Иво Дичитров. По думите му е преиначена основната функция на журналистиката да информира, а да извайва образа на премиера.

„Стигна се до чудовищни атентати срещу двама журналисти. На 10 февруари 2011 г. пред редакцията на в. „Галерия“. Само месец, след като медията извади разговори между Борисов и Мишо Бирата, избухна взрив. По-късно пък бе взривен и автомобилът на Сашо Диков. Резултатът бе, че българската журналистика се върна там, където беше през 1989 г.“, подчерта главният редактор на „Свободен народ“. Вестник „Галерия направи изключително сериозно разкритие за това как Борисов използва целия властови ресурс на държавата, за да осуети митническа проверка в пивоварната на Михаил Михов- Мишо Бирата.

Правителството и проправителствените медии обявиха, че скандалните СРС, които уличават премиера в противозаконни действия, са манипулирани. Тяхната автентичност беше доказана във френска лаборатория.

Последно променена в Събота, 30 Март 2013 08:00

2 коментара

  • Връзка на коментара toto Понеделник, 08 Април 2013 18:21 публикуван от toto

    Защо не излезе този петък вестник "Свободен народ"? Не мълчете, а кажете какво става! Има ли някакъв проблем?Всички сме в недоумение. Поздрави за позициите!

  • Връзка на коментара Иван Славчев Неделя, 31 Март 2013 22:21 публикуван от Иван Славчев

    Иво Димитров е абсолютен пич и с удоволствие чета коментарите му. Мъжко момче. Браво за смелостта да се изправи срещу Бойко Борисов.

Влезте, за да коментирате