Осъденият гръцки министър Акис Цохадзопулос препрал 6 млн. евро

Вторник, 08 Октомври 2013 11:50 Публикувана в Подземия Прочетена 1299 пъти
снимка : atticafreepress.gr снимка : atticafreepress.gr

73-годишният Акис Цохадзопулос, който беше военен министър от 1996 до 2001 година, бе признат за виновен заедно с още 16 от общо 18-те обвиняеми по процеса, който продължи пет месеца. Тричленен състав на Апелативния съд в Атина призна всички обвинения срещу него, между които  изпрането на 6 милиона евро, получени като подкупи за сключването на различни сделки за закупуване на оръжие,  бронирани машини, подводници и руски зенитни комплекси, пише вестник  Катимерини.

Акис Цохадзопулос, който беше водеща фигура в социалистическата партия ПАСОК, е в ареста от миналата година. ПАСОК е партньор в управляващата коалиция, в която влиза и консервативната партия Нова демокрация. Въпреки че бе признат за виновен, бившият министър продължава да твърди, че е напълно невинен и че е жертва на политически  процес. Политическите коментатори отбелязват, че процесът срещу Цохадзопулос е първият срещу човек, заемал висок държавен пост в Гърция от началото на 70-те години на миналия век, когато политици от ПАСОК, сред които и бъдещият премиер Андреас Папандреу, биват замесени в банков скандал.

Бившият гръцки министър на отбраната бе осъден на 20 години затвор за получаване на подкупи в особено големи размери и пране пари. По думите на прокурора, Цохадзопулос е получавал пари в чанти и куфари, чекове и  банкови преводи. Поради напредналата си възраст обаче той ще излежи само 1/5 от присъдата си и шанс да бъде освободен след две години.

Между 18-те обвиняеми бяха бившата и настоящата съпруга на Цохадзополус, дъщеря му, негови роднини, бизнесмени, представители на офшорни компании и адвокати. Те са обвинени в пране на пари и легализиране на незаконно придобити доходи. Съдът постанови, че обвиняемите с действията си са нанесли щети на държавата.

Обвинения бяха повдигнати и срещу бившия кипърски вътрешен министър Динос Михайлидис и неговия син Михалис, за които прокуратурата твърди, че са участвали в трансфера на част от парите, получавани от Цохадзопулос като подкупи, за сключване на оръжейна сделка с руски ракети.

Дъщерята на Цохадзопулос  получи условна присъда, тъй като е майка на три деца. Останалите осъдени, между които и двете му съпруги, получиха между 6 и 16 години затвор. Двама от обвиняемите  бяха оправдани ./ЯМ

 

Последно променена в Вторник, 08 Октомври 2013 13:28
Влезте, за да коментирате