Ексклузивно: Българското убежище на Ал Кайда

Неделя, 24 Ноември 2013 13:37 Публикувана в Подземия Прочетена 5353 пъти
Ал-Зуахири през 2005 г.Снимка анонимен. Ал-Зуахири през 2005 г.Снимка анонимен.

Дълго време „ръката на Москва” България остава център на трафици, по-точно на оръжие, които снабдяват антизападните групировки в Африка и в Средния изток и са свързани с Ал Кайда. Преподавател, влязъл в тайните български служби, за да ги демократизира след падането на комунизма, впоследствие един от шефовете на специална полицейска част за борба с мафията (ГДБОП), Мирослав Писов дава доказателства към тази ужасяваща картина.


Според този бивш таен агент балканската страна – коридор между Изтока и Запада, Севера и Юга, все още играе ролята на поддръжник на международната престъпност и тероризъм, като служи на мощни частни интереси, свързани с Русия. Днес ексагентът от тайните служби Мирослав Писов твърди, че „бившите” от Комитета за държавна сигурност (КДС) български служби, подкрепяни от Кремъл, продават в Африка и в Средния изток оръжие на части на Ал Кайда, която дестабилизира прозападните правителства. 

Връзките с Москва

От времето на Студената война Държавна сигурност, която е сключила договор за сътрудничество с Москва, се отдава под прикритието на държавата на трафик на оръжие и дрога именно за да финансира за сметка на Кремъл „революционните” движения в света. По времето на комунизма в седалището на Държавна сигурност е изписан лозунгът „Държавна сигурност е щит и меч на Партията и на приятелството със Съветския съюз”.


Тези тайни служби участваха също в няколко комунистически атентата, един от които вероятно и атентата срещу папа Йоан-Павел Втори през 1981 г. Най-известната афера е обаче тази, която наричаме „Българския чадър”. Българският дисидент Георги Марков бе убит в Лондон през 1978 г. от ДС с отровен връх на чадър. Българската Държавна сигурност бе прекръстена на ДАНС (Държавна агенция за национална сигурност), но никога не е била реформирана задълбочено. Тя остава под похлупака на „бившите”, които дори са популяризирани. И запази окултните си връзки с Русия.


Червеният октопод

След като е разкрил сметки в Швейцария, Мирослав Писов описва пипалата на този „червен октопод”, които и до днес се разпростират в съседните страни – Турция, Гърция, но също чак до Латинска Америка, за да се снабдява с твърда дрога, да доставя оръжие на марксистките бунтовници. Бившият полицейски офицер в сътрудничество със своите испански и британски колеги е участвал в разбиването на българската мрежа за дрога „Брендо” с международни разклонения.

 

Пилотът Чавдар Генов свидетелства пред съда през 2012 г., че е конвоирал оръжието по тази мрежа в ембарговата държава Еритрея. „Питаме се защо една от първите грижи на сегашното правителство бе да размие функциите на структурата за борба с организираната престъпност”, иронично казва Писов. Писателят Илия Троянов резюмира така: „Държавите имат мафия. В България мафията си има държава”.

 

Убежище за Ал Кайда

Бившият таен агент твърди, че ислямистки терористи са се възползвали от убежище, осигурено от българските служби.

 

Според него египтянинът Айман Ал-Зауахири - дълго време един от двамата лидери на Ал Кайда и единствен водач след смъртта на Бин Ладен, дълго е живял в България през 1995-96 г., по-точно във Велинград, в Родопите, където преобладава мюсюлманското население, под благосклонния поглед на тайните служби със съдействието на Русия. Това е времето, в което ислямската терористична организация вече се насочва срещу САЩ. Интересно съвпадение – по същото време в същия регион – в Якоруда, живеят трима „бивши” офицери от ГРУ, тайната служба на руската армия, които накрая – през 1997 г., са експулсирани от страната след падането на „социалистическото”(екскомунистическо) правителство.


Запитани на времето от медиите защо Ал-Зауахири не е бил арестуван, след като е бил издирван, главният секретар на МВР Георги Ламбов, а също и шефът на Външното разузнаване (Националната служба за сигурност) Владимир Манолов обясниха, че няма съдебно споразумение между Египет и България и те не искат да смущават местното българско мюсюлманско население.

 

След пребиваването си в България изглежда Зауахири е бил прибран от руснаците. Между 1996 и 1998 г. настоящият терорист номер едно е бил прехвърлен от ФСБ (бившето КГБ) в Дагестан, в руската част на Кавказ, според бившият таен агент от руските служби Александър Литвиненко.


Ал-Зауахири  в Русия

След като разкри, че атентатите в Русия през 1999 г., които издигнаха Владимир Путин на власт, са били организирани от руските служби, а не от чеченските терористи, Литвиненко бе убит с отровено с полоний суши през 2006 г. в Лондон, където бе избягал, от друг бивш агент на КГБ – Андрей Луговой. Той е издирван от Скотланд Ярд, но пазен от Русия.

 

Твърденията на Литвиненко бяха потвърдени от Константин Преображенски. Според него Литвиненко е отговорен за тайното пребиваване на Ал-Зауахири в Русия като шеф на антитерористична структура на ФСБ. След обучението си в Русия мюсюлманинът е прехвърлен в Афганистан при Осама бин Ладен. Тогава Ал-Зауахири основава и своята терористична групировка  - Египетски ислямски джихад, в рамките на Ал Кайда.


Виктор Бут в България

България е приютила не само бъдещият шеф на Ал Кайда. Също дълго време най-известният международен трафикант – Виктор Бут, на който е дадено прозвището Търговец на смърт, е направил от България не само своя логистична база, но и един от основните доставчици. Виктор Бут, който се е срещал с шефа на афганските талибани молла Омар, защитник на Бин Ладен, е заподозрян в износ на оръжие за Ал Кайда. Протежиран от Москва, руснакът бе арестуван в Тайланд през 2008 г. след акция на американците, а после осъден в САЩ през 2012 г. на 25 години затвор въпреки острите протести на Кремъл, който го смята за политически затворник.


Виктор Бут, бивш преводач и полиглот, офицер от ВВС и несъмнено агент на ГРУ, „работи” в България с фирмата КАС инженеринг, ръководена в България от Петър Мирчев, чието седалище в момента е в Гибралтар. Мирчев продава на Бут оръжие, на което България е голям производител. Бут е специализиран в транспорта с компанията Air Cess, чрез която изнася оръжието през черноморското летище Бургас. Той е също специалист по фалшивите сертификати, които позволяват да се доставя оръжие в страни, които са под международно ембарго.


КАС инженериг е свързана с бившата номенклатура на БКП (станала социалистическа), най-вече образована в Москва, която продължава да контролира икономиката и държавния апарат на страната. Настоящият шеф на БСП Сергей Станишев е роден през 1966 г. в Украйна, тогава в рамките на СССР, в българо-украинско семейство и има диплома от Московския държавен университет, а дори е бил и съветски гражданин. Станишев и партията подкрепят правителството, на което вече повече от 140 дни протестиращи искат оставката и наричат „червена мафия”.

Все още активна мрежа

Ако Виктор Бут, инспирирал филма „Господарят на войната”, е „спяща клетка” в Ню Йорк, неговият приятел и съдружник Петър Мирчев, доставчик на оръжие, все още си живее в София начело на същата фирма КАС инженеринг, включена в многобройни афери с износ на незаконно оръжие. Професионалният профил на Мирчев в Linkedln е активен. Попитан през 2012 г. в София от репортера на Ню Йоркър Никълъс Шмидл за „аферите” му, Мирчев отговаря: „Моето задължение е да сложа „нещата” в самолета. След това не ми пука откъде самолетът ще мине”.

 

Мечтае да отиде в Ню Йорк на вечеря, но уточнява: „Никога няма да отида в Ню Йорк. Или ще обитавам съседната килия до Виктор”.

 

Но ако Виктор Бут е в затвора, брат му Сергей е на свобода. Двамата братя са съдружници във въздушната компания Еър Зори, със седалище в София. Компанията беше мишена на международни санкции през 2005 г. за нарушаване на ембаргото за внос на оръжие, наложено на ексдиктатора на Либерия. Впоследствие Чарлз Тейлър е осъден на 50 г. затвор от международен съд за престъпление срещу човечеството.

 

Но според Мирослав Писов компанията Air Zori на Сергей Бут продължава да доставя оръжие на Ал Кайда в Средния изток и в Африка, както и в Латинска Америка. Попитан през 2005 г. от телевизия Арте, Сергей Бут отговаря: „Няма никакво доказателство, че ние сме пренесли оръжието”. 

 

 

Разследването за Виктор Бут и Петър Мирчев в авторитетното американско списание "Ню Йоркър" четете тук:

http://svobodennarod.com/world/3675-balgarinat-krastnik-na-svetovnoizvestniya-gangster-viktor-but-bil-agent-na-tzru.html

 

Превод: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 26 Ноември 2013 19:22
Влезте, за да коментирате