Безпрецедентно: Граничните служители разпитват с каква цел пристигат българите в страната (обновена)

Вторник, 17 Декември 2013 08:32 Публикувана в Подземия Прочетена 9395 пъти

Граничните служители, които проверяват паспортите на прстигащите граждани, ги разпитват с каква цел се връщат в България - дали за ваканция или за нещо друго, научи Свободен народ он лайн от потърпевши. 

„Служителят на Гранична полиция ме разпитваше сякаш съм терорист. Той видя, че паспортът ми е български, при това съвсем неотдавна издаден. Салонът за пристигащи беше пълен с хора, безкрайни опашки се виеха. И въпреки всичко служителят, който взе паспорта ми, най-настоятелно ме разпитваше с каква цел се връщам в България”. Това разказа пред Свободен народ он лайн магистър по право, работещ във Франция, който се върна за ваканция в България. Той допълни, че подобно нещо не му се е случвало никога, въпреки че пътува вече повече от десет години.

 

Такова нещо не се е случвало, откакто падна тоталитарната власт. Вероятно това е новата „опорна точка” на МВР, в което се боят, че протестите ще получат нов импулс по празниците, когато хиляди млади хора се завръщат в родината си от чужбина. На запитване от Свободен народ он лайн в пресцентъра на МВР оттам отговориха, че не знаят за такава инструкция. На писмения ни въпрос пък отговориха с въпрос:” За къде става дума?”.

 

Единственото обяснение засега е намерението на българите в чужбина да подкрепят протеста. „Нека се срещнем в София и заедно покажем какво искаме и от кого. Чакаме се на стълбите пред БНБ. Време е наистина да се организираме и физически да подкрепим студентите и протеста. От нас зависи много, защото ние знаем за какво се борим и защото сме много!Прибираме се да се видим със семействата си за Коледа, но и една ОСТАВКА няма да е зле!”, пише в призива на фейсбук групата „Българи в Лондон”. В петиция, подписана от българи от целия свят, се иска оставката на кабинета „Орешарски”.

 

Групата е лансирала петиция на младите българи в чужбина с искане за оставка на правителството. Петицията вече са подкрепили повече от 1500 души.

 

 

Последно променена в Вторник, 07 Януари 2014 10:52
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

7 коментара

 • Връзка на коментара Цветелина Вторник, 24 Декември 2013 15:28 публикуван от Цветелина

  Марчев-аман от путки като вас..........е за това няма да се оправим....

 • Връзка на коментара Марчев Сряда, 18 Декември 2013 10:41 публикуван от Марчев

  Тия протеституиращи тотално са превъртели вече - виждат конспирация във всичко (ха-ха). На служителите в Гранична полиция това им е работата, миличките ми - да разпитват хората за целта на пребиваването им в страната. Като ходите на путкa си майнa в щатите или евогейския съюз там да не би ви пускат да си влизате свободно. Обяснявате се като пyтки и си траете!

 • Връзка на коментара Ileu Вторник, 17 Декември 2013 17:53 публикуван от Ileu

  как може ,икономиката на българия се прибира а те се опитват да е съсипят

 • Връзка на коментара Атанас Василев Вторник, 17 Декември 2013 17:12 публикуван от Атанас Василев

  То е ясно, като бел ден: ИДВАМЕ ТУК ДА СВАЛИМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО!

  Целата диаспора се насочва към Родината. ТРЕПЕРЕТЕ, ГАДОВЕ!

 • Връзка на коментара Асен Кънев Вторник, 17 Декември 2013 12:16 публикуван от Асен Кънев

  Идвам за антиправителствен протестен запой!
  https://www.youtube.com/watch?v=R_f_aaIlw3g#

 • Връзка на коментара Светломира Димитрова Вторник, 17 Декември 2013 11:52 публикуван от Светломира Димитрова

  Господин Стършел,
  Та манджата е толкова солена, че направо горчи. А колкото до потърпевшите, не стига че управляващите непрекъснато ни унижават във всичко, ами и това да разпитват младите хора като престъпници, вече е прекалено. Вие какво искате - да ги хвърлят в камионетките, за да кажем, че са потърпевши?

 • Връзка на коментара стършел Вторник, 17 Декември 2013 10:28 публикуван от стършел

  Чак пък "потърпевши", не пресолявайте манджата!

Влезте, за да коментирате