Моника Станишева била на пряко ръководство от Европарламента за троловете и "опорните точки"

Четвъртък, 02 Януари 2014 07:58 Публикувана в Подземия Прочетена 3655 пъти

Примерът на БСП и нейните интернет тролове, прокарващи "партизански" партийната линия във форумите и социалните мрежи е копиран почти едно към едно от Европейския парламент. Това се разбира от кореспонденция на британския Телеграф от Брюксел, публикувана през февруари 2013, която е послужила за основа на разследване в "Биволъ" под заглавие "През 2014 Европарламентът пуска интернет тролове с "опорни точки" за евроизборите". Разследването стига до съпругата на лидера на БСП и на ПЕС Сергей Станишев - Моника. Ето как тя се е възползвала от "бонусите" на европейската пропаганда:

Кореспондентът на британската медия Брюно Уотърфилд цитира конфиденциален документ озаглавен "политически насоки за институционална информация и комуникационна кампания".
В него са заложени разходи за светкавична "пропагандна" кампания преди европейските избори през лятото на 2014. Близо 2 милиона евро са отделени за анализ и намеса в онлайн дискусии в реално време, като специално обучени служители трябва да имат капацитет "да се присъединяват и да влияят на разговорите, предоставяйки например факти и аргументи за разрушаване на митове".


Обучението на троловете по тази програма е започнало през февруари-март 2013 г., твърди Телеграф.


Този подход не е бил приет радушно от всички. Британският депутат Пол Нътал отбелязва, че "харченето на пари за европейски служители, за да се правят на туитър тролове в работно време е излишен разход и наистина е смешно".


Моника, "опорните точки" и европропагандата
Пропагандната стратегия на Европарламента чрез включване на интернет тролове и формулиране на "опорни точки" не може да се нарече новаторска и оригинална. Изтекла вътрешна кореспондениция на БСП в Balkanleaks показа, че подобни отряди от тролове, въоръжени с "факти и аргументи за разрушаване на митове" са организирани от БСП за парламентарните избори през 2013 г., но са действали и по-рано: на местните избори и изборите за президент през 2011 г.


Ключов играч в партийната пропаганда на БСП е специалиста по пиар Моника Йосифова. Тя се явява автор на политически документи на БСП (опорни точки) и е работила активно за изкривяване на публичността чрез уговаряне на нагласени медийни участия - показват други документи от БСП-лийкс от 2009 г.


През 2013 г. Моника Йосифова, вече като съпруга на шефа на ПЕС Сергей Станишев, реализира тези си умения на европейско ниво и с европейско финансиране. Фирмата Актив Груп, която е собственост на съпругата на шефа на ПЕС Сергей Станишев - Моника Йософова е получила 60 000 евро по същата програма на Европарламента за пропагандиране на евроизборите, разкри по-рано проучване на Биволъ. 29 679,93 евро  от тази сума са били разплатени през май 2013 г. - показват документите получени от Европарламента след запитване за информация.


До момента по този проект е изработен сайта http://razberiep.eu/ на базата на безплатния софтуер WordPress и с графична визия за 60 долара. Изработена е също така страница във Facebook и е проведен конкурс за детска рисунка.


В съответствие със стратегията на Европарламента за "светкавична пропагандна кампания", непосредствено преди евроизборите Актив Груп трябва да проведе събитие-симулация на работата на Европейския парламент – "Европейският парламент на живо".


Европарламентът: Няма конфликт на интереси. Няма публичен интерес да знаете за разходите на Актив Груп


От Главна дирекция "Комуникации" на Европейския парламент категорично отхвърлиха съмненията за конфликт на интереси, породени от факта, че Моника Йосифова се явява съпруга на шефа на Партията на Европейските Социалисти Сергей Станишев. Партия, която също се готви да участва в пропагандираните евроизбори.


Европарламентът отхвърли и запитването на базата на Регламент 1049/2001 да бъдат обнародвани финансовите анекси към договора с Актив груп, за да се види за какво ще бъдат похарчени останалите пари.


В писмо получено в редакцията на Биволъ точно преди празниците се твърди, че "липсва надделяващ обществен интерес", за да бъде публикувана тази информация, която "може да засегне търговската тайна" на Актив Груп.


Биволъ ще обжалва това решение на Европарламента с новите данни от БСП-лийкс, според които Моника Йосифова се явява автор на политически документи на БСП (опорни точки) и е работила активно за изкривяване на публичността чрез уговаряне на нагласени медийни участия.


Факт е, че в момента тези нейни съмнителни умения могат да се реализират със средства на европейския данъкоплатец, защо не и чрез тролене в интернет, щом самата стратегия на европропагандата го предвижда, както показва публикацията в Телеграф.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 07 Януари 2014 11:05
Влезте, за да коментирате