Пак ще съдят Александър Томов

Понеделник, 07 Април 2014 08:47 Публикувана в Подземия Прочетена 2019 пъти

Процесът срещу бившия шеф на "Кремиковци", бивш президент на ЦСКА и настоящ идеолог за спасяването на отбора Александър Томов ще тръгне за втори път на първа инстанция след Великден. Така 5 години след като стартира за първи път, делото за присвояване е отново на изходна позиция.През януари 2011 г. Томов и членът на ръководството на комбината Иван Иванов бяха осъдени на 9 години затвор за длъжностно присвояване от "Кремиковци" в големи размери - 7.5 млн. евро. Тук влизат две хвостохранилища, общежитие и машини. С тези активи е финансирана сделката по закупуването на ЦСКА от Васил Божков в края на 2007 г. Томов и Иванов бяха оправдани по останалите обвинения.

За невинен заедно с Томов по обвинението, че са присвоили от ЦСКА близо 3.5 млн. евро бе признат председателят на борда на директорите на спортния клуб Александър Гарибов. Невинен се оказа и членът на ръководството на "Кремиковци" Божко Бонев, който бе сочен като помагач на Томов и Иванов в източването на комбината. По това дело работиха двама зам. градски прокурори - Божидар Джамбазов и Роман Василев.


Придвижването на процеса към горната инстанция се забави толкова по вина на съдия Марков, който писа мотивите 2 години. Заради затлачени дела неотдавна Марков бе наказан с понижение в Софийския районен съд. През октомври м.г. обаче втората инстанция - Софийският апелативен съд (САС), премахна присъдата на Томов, защото откри процесуални нарушения в нея. САС върна делото за ново разглеждане на градския съд. Съдия Светла Букова, на която се падна процесът обаче, го върна на прокуратурата заради проблеми с обвинителния акт, писан от Божидар Джамбазов и Роман Василев. Обвинението вече е поправено и върнато в съда, процесът е насрочен за 25 април.

Последно променена в Неделя, 13 Април 2014 12:50
Влезте, за да коментирате