А ще има ли Луков марш през 2019 г.?

Събота, 16 Февруари 2013 11:53 Публикувана в Подземия Прочетена 834 пъти
А ще има ли Луков марш през 2019 г.? А ще има ли Луков марш през 2019 г.?

В центъра на София маршируват униформени. Въпреки откровената символика на използваните от тях знаци, неприкрития им език на омразата и въпреки свидетелствата за насаждане на етническа и расова злост! От близо месец различни хора и различни организации с нарастваща честота повдигат един въпрос,

който всяка година по същото време възпламенява епистоларна дискусия, размяна на преписки и публични хули между привържениците и противниците на генерал Христо Луков, дали поредното факелно шествие в памет на ръководителя на Българските национални легиони ще бъде забранено или не? В деня на въпросния марш отговорът на този въпрос сякаш е без значение. Той (отговорът) закъснява вече десет години...

Какво точно символизира фигурата на генерала, ръководил “първата организация, имаща изцяло оформен фашистки характер и възприела фашистки и нацистки идеи”, е ясно на всички. На какво напомнят онези, които дефилират облечени в черни униформи с вдигнати ръце, е видно за всички.

Това е псевдопатриотизъм!

В продължение на десет години, въпреки откровената символика на знаците, въпреки бруталната реторика на скандиращите, въпреки неприкрития език на омразата, въпреки документалните свидетелства за насаждане на етническа и расова злост, нито един от кметовете на София не забрани това дефиле на псевдопатриотизъм и неофашизъм. Това не се случи нито по времето на Жан Виденов, нито на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, или когато кметуваха градоначалниците Софиянски, Борисов и Фандъкова.

news 018-1

Националистически поход на привърженици на партията Атака

Такова безсилие на духа, такава безхарактерност на въображението, такава безконфликтна слепота са поличбата на българския политик, симптом за изгубения смисъл на общото житие, емблема на днешната приклекнала смиреност.

И тази година от Секретариата на Европейската мрежа срещу расизма, в която членуват над 700 неправителствени организации от всички държави-членки на ЕС, е изпратено писмо до столичния кмет, до Омбудсмана на България и до Постоянното представителство на страната в Европейския съюз в Брюксел, с апел за осуетяване на т.нар. Луков марш.

Вероятно идентично писмо ще се получи и през 2014, и през 2015, и през 2016, и през 2017, и през 2018-та. Може би ще прескочим 2019-та? Ако София бъде одобрена за европейска столица на културата!

Последно променена в Сряда, 20 Февруари 2013 10:51
Влезте, за да коментирате