Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси работи по разкритията на „Свободен народ“.

Сряда, 07 Ноември 2012 02:00 Публикувана в Подземия Прочетена 1152 пъти
Димитър Белелиев Снимка: В. "Капитал" Димитър Белелиев Снимка: В. "Капитал"

В брой 20 на вестник „Свободен народ“ от 26-ти октомври 2012 г., беше изнесена подробна информация за конфликта на интереси, възникнал при служителката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) Надежда Белелиева - референт за Украйна, главен експерт в отдел „Руска федерация, страни от ОНД и Грузия“. Случаят показва нехайството и бездействието на инспектората на МИЕТ.

Експресното запитване на вестника до министъра и до пресцентъра на МИЕТ от 22 октомври 2012 г., първоначално не получи отговор. След излизането на два материала по въпроса (в интернет виж: „Конфликт на интереси в МИЕТ, видим отсамолет: http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/10/25/v-ministerstvo-na-ikonomikata-energetikata-i-turizma-ne-e-ia.1013429, както и „На кого му пука за ЗПУКИ ?“ http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/10/25/na-kogo-mu-puka-za-zpuki-zakonyt-za-predotvratiavane-i-ustan.1013578 ), с писмо от 30 октомври 2012 г., министър Делян Добрев предостави информация на редакцията на в. „Свободен народ“.

Справедливостта изсква да се признае, че след като в МИЕТ видяха, че няма никаква шега в разследването за възникналия и пордължаващ конфликт на интереси при г-жа Надежда Белелиева, те реагираха почти светкавично и в редакцията на вестника се получи писмен отговор, подписан лично от министъра.

Според министър Добрев, на 27 септември 2012 г., председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е изискал от инспектората на МИЕТ информация във връзка с „постъпил вече сигнал, свързан с дейността на служителката“, тоест във връзка с г-жа Надежда Белелиева. Министерството е отговорило на Комисията на 09 октомври 2012 г.

2012_10_23_Simeon_Beleliev_1.jpg

Симеон Белелиев
Снимка: Вестник "Марица"

И тук идва интересното в писмото на министър Добрев, който пише дословно: „Изложеното показва, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече е сезирана във връзка с дейността на служителката с оглед спазването на ЗПУКИ и евентуалне конфликт на интересите й“.

Както беше заявено и в предишните публикации на в. „Свободен народ“, критиката на вестника е насочена към бездействието на инспектората на МИЕТ и политическия кабинет на Делян Добрев. С писмото си министър Добрев откровено признава, че КПУКИ е ИЗИСКАЛА материалите по случая „Надежда Белелиева“. Комисията е била сезирана, но не от МИЕТ. Председателят на КПУКИ е изискал информация от МИЕТ по сигнала на някой друг, а НЕ на инспектората на министерството. Ако не се беше вдигнал шум в печата, конфликтът на интереси, създаден от съпруга на г-жа Белелиева – Димитър Белелиев, едър собственик в сферата на енергийното строителство и ремонти и от неговия брат, който има сериозни търговски интерси в Украйна, щеше да си остане скрит и покрит.

Нашият вестник ще продължава да следи от близо скандала около случая „Надежда Белелиева“ и няма да допусне потулването му.

Последно променена в Четвъртък, 21 Февруари 2013 10:47
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате