Синята идея беше продадена срещу една синя зона

Вторник, 27 Ноември 2012 02:00 Публикувана в Подземия Прочетена 1122 пъти
Златко Нешовски и Станислава Арнаудова представят „2be“ като водеща верига магазини за мобилни технологии в България. Търговията с GSM-и и аксесоари към тях е истинската стихия на Станислава Арнаудова.  Снимка: Йоан Колев – emaxpress Златко Нешовски и Станислава Арнаудова представят „2be“ като водеща верига магазини за мобилни технологии в България. Търговията с GSM-и и аксесоари към тях е истинската стихия на Станислава Арнаудова. Снимка: Йоан Колев – emaxpress

Тези дни станахме свидетели на поредната стъпка на новото ръководство на СДС към сближаване с „партията – сестра от ЕНП“ - ГЕРБ. Разигран беше театралният етюд около търсенето на „недостигащия конституционен съдия“ в лицето на бившия президент Петър Стоянов.

Всъщност, още в началото на месеца – на 06 ноември 2012 г., беше прокаран един перфиден ход, достоен за учебника по феодалното интригантство за начинаещи. Националният съвет на СДС взе решение да не подкрепи бюджета за 2012 г. и във връзка с това ... оттегли своите председатели на комисии в Народното събрание. Новото ръководство на СДС нареди Мартин Димитров и Йордан Бакалов да напуснат председателските места в Икономическата комисия и в Комисията по правата на човека. ОчевАдно близкият до ГЕРБ Емил Кабаиванов, демонстрира „опозиционност“ като ... елиминира от председателските места в парламентарни комисии двамата най-последователни критици на управляващите в сините редици.

След този акт на радикално противопоставяне на властта, Емил Кабаиванов и с-ие хукнаха да осигурят кандидат за конституционен съдия, който „изплашеният“ от опозиционността им Бойко Борисов обеща да подкрепи, без да знае дори името му. Единственият проблем в това обещание беше, че премиерът не беше обещал, че ще подкрепи кандидат за председател на Конституционния съд, а кандидат за член на същия. Този „незначителен“ детайл стана причина за отказа на Петър Стоянов да обслужи политическото театро на Борисов и Кабаиванов.

Като практичен човек, Кабаиванов не се отчая и в случилото се намери повод да напъди от партийните редици неколцина депутати, начело с Мартин Димитров и Димо Гяуров. СДС май остана без парламентарно представителство, но за сметка на това новото ръководство на остатъците от синята партия се сдоби със статут на „любима жена“ на падишаха от Банкя.

Човек би попитал, на какво се дължи този неистов стремеж на новото ръководство на СДС към дружба и любов с партия, която установи авторитарно управление и е пълно отрицание на всички програмни начала на „синята идея“ ? Отговорът е прост. В СДС взеха връх силите на изгладнялата, клиентелистки настроена прослойка.

Самият председател на СДС е силно зависим от правителството, бидейки кмет на една община, която е с огромен символен капитал, но с остър недостиг на финансови ресурси.  Горко на опозиционна партия, която си е избрала действуващ кмет за председател ...

Но ако за г-н Кабаиванов има някакво съмнение, че политическите му пируети биха обслужили поне мъничко жителите на община Карлово, то истината за покупко – продажбата на СДС лъсва с убийствено ярка светлина в случая с новия „сив кардинал“ на партията – Борис Марков. Да, терминът е точен – СДС беше закупен от ГЕРБ на цената на един бизнес проект, свързан с експлоатацията на уличната инфраструктура в Слънчев бряг.

Още в брой 13 на в. „Свободен народ“ беше показана ролята на Златко Тодоров Димитров, известен като „Сиренцето“. В статията се изясняваше как той съчетава позициите на първенец на местните ГЕРБ-овци и на шеф на борда на директорите на „Слънчев бряг“ АД. Виждаше се и „елегантната връзка“ между вицепремиера Цветанов и Сиренцето и се правеха оценки на сумите, които могат да се спечелят от поставянето на „едни бариери“ тук и там из курорта.

Оказа се, че случаят се нуждае от допълнително журналистическо разследване, което показа технологията с която се „припечелва“ и ... „алтруизма“ на вицепремиера Цветанов и на местния му подопечен с хранително-вкусово прозвище. Операцията с бариерите в „Слънчев бряг“ АД е част от цената, заплатена от ГЕРБ на клиентелата в СДС за смяната на политическия курс на синята партия. Целият проект е даден за експлоатация и източване, като благодарност за бламирането на Мартин Димитров и в очакване на създаване на някаква форма на бъдеща коалиционна връзка след изборите.

Каква е технологията на разплащането между ГЕРБ-овците и съответната СДС – клиентела ?

Управлението на „синята зона“ в „Слънчев бряг – Изток“ е възложено на фирма, която няма абсолютно никакъв опит в подобна дейност. Става дума за компанията „Интелигентни трафик системи“ АД (ИТС АД). От елементарна проверка в ДАКСИ се вижда, че компанията е създадена непосредствено преди да поеме в ръцете си съдбините на паркирането в „Слънчев бряг – Изток“ - на 27 март 2012 г. Капиталът на компанията е разпределен в акции на приносител, така че това, което е публично е съставът на борда й – Станислава Димитрова Арнаудова, Теодора Георгиева Михайлова и Росица Дочева Матеева.

Силната фигура в това трио е Станислава Димитрова Арнаудова. Останалите две дами просто са нейни дългогодишни служителки и сътруднички. Самата Станислава Арнаудова е твърде далече от страховития предмет на дейност на компанията, регистриран в търговския регистър, в който се говори дори за „ ...консултиране, внедряване и управление на цялостни продукти и системи за управлението на градската среда в това число схеми за събиране на такси, паркиране и достъп до зони...“. Всъщност, тя е посветила дотогавашната си кариера на продажбата на мобилни телефони и калъфки за тях.

За сметка на дефицита на опит, Станислава Арнаудова се намира в изключително близки отношения със „сивия кардинал“ на „СДС-клиентелисти“ - Борис Марков. Последното е факт, известен и постоянно коментиран от цялата бизнес общност в „Слънчев бряг.

Бизнес лидерката на „ИТС АД“, многократно е заявявала по време на срещи с хотелиери от региона, че ще управлява тази инфраструктура най-малко десет години, а след това ще я приватизира. Последното пряко кореспондира с обещанието на ГЕРБ да ни управляват поне 12 години. Кореспондира и с факта, че братът на Борис Марков е ... ГЕРБ-ов заместник кмет на Бургас ... отговарящ за проблемитте на паркирането. Така че, Станислава Арнаудова се радва на солиден политически гръб, а по общо мнение „ИТС АД“ е основен канал за разплащане на политическите услуги, течащи от „СДС-клиентелисти“ към ГЕРБ.

Никой не е виждал договора между „Интелигентни трафик системи“ АД и „Слънчев бряг“ АД. Той по принцип е от началото на месец май 2012 г., като „ИТС АД“ е създадена през последната седмица на март 2012 г. - очевидно заради конкретната сделка.

Пред хотелиери и бизнесмени е заявявано многократно , че инвестицията на „ИТС АД“ е голяма и щяла да стане още по-голяма. Всъщност, експерти твърдят, че „ИТС АД“ не са вложили нито един лев в каквото и да е на територията на управляваната синя зона в комплекса. Бариерите, осветлението, видеонаблюдението, репатриращите машини – „паяци“ и скоби са собственост на „Слънчев бряг“ АД. Пак според много добре информирани източници, „ИТС АД“ не заплаща нищо за използуването на повечето от тези активи. Има някакъв смехотворен договор за заплащане на ползуването на „паяците“, по който се плащат по около 100 – 200 лева на „паяк“ за месец.

Нито едно от служебните паркоместа не е било маркирано със знак и маркировка на асфалта. След като е стопанисвала цял сезон въпросната инфраструктура, компанията „ИТС АД“ не е хвърлила и една лопата асфалт на амортизираните участъци. Закупените лампи за осветление на КПП-тата са били демонтирани и прибрани.

Хотелиери са възмутени от факта, че през целия активен туристически сезон има множество големи финасови приходи, които са прибрани от „ИТС АД“, а не от „Слънчев бряг“ АД. Те са свързани с атракционни дейности като файтони, триколки и най-вече такса за работа на таксита на територията на комплекса. Според самите потърпевши, размерът на таксите за тези дейности и на броя на такситата, файтоните и триколките се променя еднолично и по усмотрение от Светослава Арнаудова.

По думите на таксиметровите оператори, лично Светослава Арнаудова многократно ги е предупреждавала, че ще бъдат санкционирани от МВР или репатрирани от служителите й на наказателни паркинги, при липса на закупен стикер от „ИТС АД“ за упражняване на дейността с постоянна местостоянка вътре в „Слънчев бряг – Изток“. По думите на таксиметрови шофьори, въпросната дама еднолично е решавала къде да има такси стоянки и къде да бъдат закривани.

Част от хотелиерите се оплакаха, че са били изнудвани от въпросната руса дама да си заплащат служебните паркоместа, използувани от туристи в хотелите им, независимо от броя им. Отменена е била отстъпката за ползуването на повече от 10 паркоместа, както е била дотогавашната практика. Е, за някои е можело по лично усмотрение на г-жа Арнаудова, а за други – не е.

И така – „синята идея“ беше продадена срещу една  „синя зона“.

ГЕРБ създаде нова политическа практика, при която по-малки политически партии се пазаруват от „великаните“ вече не чрез споделяне на депутатски места и властови ресурси, а чрез даване на зелена светлина на бизнес проекти със съмнителна законност и откровена обществена безполезност. ГЕРБ продължава да създава изкуствени монополи и да извращава бизнес средата. А политическият живот, просто се превръща в бутафория под надслов „Всичко за продан“.

Последно променена в Четвъртък, 21 Февруари 2013 10:57
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате