ГЕРБ ликвидира борбата с наркотрафика

Вторник, 26 Февруари 2013 14:39 Публикувана в Подземия Прочетена 1011 пъти
Желяз Турлаков e създател и ръководител на терапевтична общност за лечение на наркозависими в България от 2005 г. Общността е член на Европейската Федерация на Терапевтични Общности. Завършил е Философия към НБУ, специализира групова анализа към „Зигмунд Фройд Университет“ - Виена. Практикува психотерапия, учредител е на гражданското движение “Квартала”. На 37 години е, женен с две деца. Желяз Турлаков e създател и ръководител на терапевтична общност за лечение на наркозависими в България от 2005 г. Общността е член на Европейската Федерация на Терапевтични Общности. Завършил е Философия към НБУ, специализира групова анализа към „Зигмунд Фройд Университет“ - Виена. Практикува психотерапия, учредител е на гражданското движение “Квартала”. На 37 години е, женен с две деца.

В сферата на наркотиците нищо не се случва без действието или БЕЗдействието на държавата.

За 2009 г. заловеният хероин на българската граница е 719 кг, а за 2010 г. той е 190 кг. Заловеният кокаин за 2009 г. е 234 кг, а за 2010 г. е 10 кг. Тази тенденция продължава и в последните два доклада от 2011 и от 2012

и точно в това е ключовият момент.
В последния доклад на Държавния департамент на САЩ ясно се казва, че организираната престъпност в България е станала много по-структурирана, много по-богата и много по-тясно свързана с лостовете на властта. Какво ли ще пишат медиите през целия месец март 2013 г. ? Дали Бойко Борисов пак ще шикалкави, забърквайки медийни словесни салати ? Дали ще лъже, както често обича да прави?

Последният доклад на Държавния департамент на САЩ от месец март 2012 г. беше изключително критичен, а във всички медии тогава излезе информацията, че той е едва ли не похвален. В него, представете си, имало няколко изречения за това, че българските служби са съдействали на своите европейски колеги за залавяне на наркопратки. В случая обаче става дума за съдействие, довело до залавянето на кокаин във Франция и в Гърция, а не в България.

За България се казва изрично, че количествата, които се залавят на българските граници и митници, са „исторически ниски”. Освен това в тазгодишния доклад е посочен и огромният брой на зависимите в България – 300 хиляди души. В доклада от 2011 пък се казваше буквнално следното:

„Поради структурни реформи, проведени от ГЕРБ в агенция „Митници”, отделът, който досега се е занимавал с наркотрафика, на практика е закрит”. Тоест хората, които до този момент са работили по наркотрафика и са натрупали някакъв относителен опит, на практика са „преструктурирани“ и реално вече не извършват дейност. И какво следва от това – ако за 2009 г. заловеният хероин на българската граница е 719 кг, за 2010 г. той е 190 кг. Заловеният кокаин за 2009 г. е 234 кг, а, забележете, за 2010 г. е 10 кг! Тази тенденция продължава и в последния доклад и точно това е акцентът в него.

Причината не е само в закриването на отдела. В света съществуват две вида политики, които се водят по отношение на наркотиците и накротрафика – едната е за намаляване на предлагането, а другата за намаляване на търсенето. Аз твърдя, че в България не се прави нито едното, нито другото. Това са не просто голословни твърдения – тези заключения почиват на запознаването с редица подобни доклади и на повече от 15 години опит в тази сфера. По отношение на ролята на митниците в това да залавя, да контролира и да ограничава предлагането бих казал, че според мен държавата има странно пасивна позиция. И именно този доклад говори директно за това. „Исторически ниски количества заловени наркотици”, Къде е „добрата новина“ в случая?

Не мисля, че пасивността е свързана с липсата на познания. В доклада България се посочва като транзитна страна в трафика на хероин и на кокаин и като незначителен производител на амфетамини и на синтетична дрога. В доклада е обявено, че наркозависимите в България са около 300 хиляди души. 10% от тях или горе-долу 30 хиляди души употребяват хероин. Според Световната здравна организация около три пъти повече са хората, които употребяват синтетика, тоест - около 100 хиляди души. Немалък брой от зависимите употребяват кокаин. Излиза, че реално в България наркопродуктите имат една сериозна клиентела.

От друга страна няма никаква официална стаистика от страна на българските институции, които да потвърждават тези данни. От страна на нашите институции от години наред върви една и съща статистика, която е абсолютно нерелевантна и неадекватна. На практика излиза, че ако отнесем броя на наркозависимите към количеството, което се залавя, то заловеното количество е не повече от 3% от търсенето на пазара. Къде отива останалото количество? Ясно е, че тези хора отнякъде се зареждат. Освен това, когато говорим за организирана престъпност, трябва да уточним, че организирана престъпност има преди всичко по отношение на наркотиците. Това е истинската организирана престъпност, останалото са митове и легенди. Хората вярват, че има организирана престъпност и по отношение на друг вид контрабанди. Да, така е, но истински йерархична и структурирана организирана престъпност, включително на ниво „бели якички”, има изключително в наркотрафика.

Това, което твърдя е, че няма как в сферата на наркотиците да се случи нещо без действието или БЕЗдействието на държавата. Няма как да докажа това с факти, но да кажем, че след близо 20 години от едната и от другата страна на този проблем съм стигнал до определени изводи. Това е начин да се захранват партиите. И какво по-добро от това тези пари да бъдат препрани в едни избори например?
Излиза, че това правителство работи по-зле от всички досега.Излиза, че политиката и намесата на държавата в предишни години все пак е била по-категорична, отколкото в момента. Това е изводът, който можем да направим. В крайна сметка трябва да излезе някой от властимащите и да отговори на тези въпроси. Няма логика да го правя аз, представителят на неправителствения сектор.

Вътрешният министър Цветанов и министър-председателят в оставка Бойко Борисов са твърде мълчаливи. Нищо ново под слънцето - когато няма какъв отговор да дадеш, простото правило е да говориш за нещо друго, да отместиш фокуса на общественото внимание. За хора като мен обаче, които са доста навътре в тематиката, докладът на Държавния департамент е меко казано съкрушителен. В крайна сметка, ние какво очакваме от Държавния департамент – да назове конкретните имена ли? В доклада ясно се казва, че организираната престъпност в България е станала много по-структурирана, много по-богата и много по-тясно свързана с лостовете на властта. Това няма как да се случи без участието на държавата. Излиза, че българските институции и политици са или незнаещи и немощни, или са част от тази система. Няма трети вариант.
Смятам, че има тясна обвързаност между държавата и наркоразпространението. Просто няма как иначе да се случват нещата. Ако това не е вярно – да кажем, че бъркам – това ще бъде най-сладката ми грешка. Нека да излязат хората, които са компетентни и да направят наистина един аналитичен коментар на този доклад, а не да се пуска в медиите по едно изречение колко похвален бил той. Това е смешно.

Всички помним , че ГЕРБ спечелиха изборите и дойдоха на власт именно с обещанието и претенцията, че тъкмо те могат и искат да преборят организираната престъпност и корупцията. Каква илюзия ... За мен няма друг отговор, освен този – държавата е свързана с наркоразпространението и наркотрафика. Всичко, което се случва в тази област, се случва под шапката на държавата. Това е едниственият възможен отговор.
Около 300 хиляди души в България употребявят дрога, от които 10% са хероиновозависими, а около 100 хиляди са зависими от амфетамини. Трябва да кажа, че амфетаминовата зависимост е много различна от хероиновата. В хорското съзнание битува заблуждението, че хероинът е най-страшният наркотик. Това далеч не е така. Амфетаминът е в пъти по-страшен и по-опостушителен и за физиологичното, и за психическото състояние на човека. При амфетамина се изгражда зависимост много по-бързо. Освен това тя е различна, свързана е с друг тип поведение.

И в Европа, и в България хероинът вече е демоде. Това е дрогата на 70-те и 80-те години. Така че отдавна в света не се говори толкова много за хероин. Даже за специалистите и за нас, които всеки ден работим с такива пациенти, хероиновозависимият пациент е най-малкото зло. Казвам го съвсем отговорно. Много по-трудни и много по-сложни са новите зависимости. Профилът на зависимите хора в България отдавна е различен – има полизависими, тоест хора, зависими от повече от едно вещество, има амфетаминово зависими в много ранна възраст и в много тежък стадий.
Трябва да се има предвид, че по отношение на амфетаминовата зависимост все още медицината не е открила никакво медикаментозно лечение. Единственото нещо, за което има сведения и данни, че работи, са т.нар. общностни терапии. Една немалка група са и кокаиновозависимите. Кокаинът вече не е най-скъпият наркотик. В САЩ кокаинът отдавна не се смята за дрогата на богатите. Напротив. Хубавият, качествен хероин в Европа е по-скъп от кокаина. Бройката на употребяващите кокаин вече е по-голяма от тази на употребяващите хероин. Най-голямата група обаче в момента са амфетаминовозависимите. Вече навлизат и метаамфетамините, които са производни на амфетамините. В това отношение има епидемия в света – най-вече в САЩ и в Западна Европа.

Преди 1 година заедно с пациентските организации подехме инициатива за създаване на нормативно предвиденият фонд за зависимости, използващ 1% от алкохолния и тютюневия акциз. Но макар това да е гласувано в закон, ние зациклихме, тъй като министър Дянков ни отказа да използваме този предвиден от закона 1% от акциза, който не е никак малък като сума. Вече на няколко министри на здравеопазването, а и на финансовия министър Дянков задаваме въпроса за тези средства, но никой не ни е дал ясен отговор.
От една страна се казва, че има превеждани такива средства, от друга страна се казва, че няма такива. По принцип по закон тези средства трябва да се превеждат ежегодно на 1 януари, като министърът на финансите трябва да ги превежда на Министерството на здравеопазването. Но от Министерството на здравеопазването не са дали официален отговор дали тези пари са преведени и какво се случва с тях. Оказа се, че има сведения за някакви превеждани суми .

Ще кажа и още нещо – амфетаминът, който се продава на българския пазар, е на изключително ниска цена. Това, че е с толкова ниска цена означава, че е произведен в България, защото преминаването на всяка отделна държавна граница по принцип оскъпява веществото. В Афганистан може да си купите 1 кг хероин за три хиляди долара, но тук той струва вече 20 хиляди лева. Възниква въпросът – след като в България можеш да си купиш 1 грам амфетамин на едро за 6 лв., откъде е този амфетамин и кой го прави?
Дали става дума за гаражно производство или за по-сериозно производство, за което е необходимо да имаш специфичните машини, които се използват, и да си наясно какво е генерична фармация. Няма как да назова конкретни имена, но хората могат сами да си направят изводите кои са онези, които са способни да направят такова нещо, тъй като все пак през 70-те и 80-те години България е произвеждала достатъчно голямо количество ефедрин.

В момента просто разсъждавам на глас. Това е елементарната логика. Не знам в какви размери е производството на амфетамини, кой точно го организира и как може да се докаже това, но все пак имам някои отговори за себе си. Да, вие може да си направите амфетамин вкъщи, но той няма да бъде с това качество каквото би имал, ако е направен в една фармацевтична лаборатория, или в завод. Защото проблемът при производството на фармацевтични продукти е, че някои от тях са на границата на легалното.

Проблемът например с дизайнерска дрога е, че постоянно се трансформира търговското име на продукта, който се съдържа във въпросното вещество и той няма как да бъде уловен и да бъде наречен незаконен и нелегален. Това е един сложен механизъм и затова има определени служби, има ГДБОП, има отдел „Наркотици”, има митници. Би трябвало те да следят тези неща, но докладът е недвусмислен: „Заловени са исторически ниски количества наркотици”.

P.S. Бойко Борисов и неговата групировка ГЕРБ наложиха легитимирането на насилието и тоталния му монопол . Елементарното му разбиране за действието, като прагматична политика се опира на култа към енергията и героизма на образи от типа на Крали Марко. Парвенюшкото му изтъкване чрез властта и суетното себелюбуване, използуването на пропагандни „фокус-бокус“ трикове от времето на Мусолини и Хитлер внушават резултатност, като се опитват да прикриват липсата на верен поглед за нещата и огромната му себичност….

Мусолини е дошъл на власт с обещания за справяне с корупцията и престъпността. Хитлер е строил магистрали и в пропагандни филми е демонстрирал прогрес… Не е ли време да проумеем, че водач от такъв тип е фалшив и че харизмата му е насочена към въображението, а не към мисленето ни.Мислете хора, мислете !

Последно променена в Неделя, 25 Август 2013 15:38
Влезте, за да коментирате