Започва се... Плановете на Орешарски

Вторник, 26 Февруари 2013 14:41 Публикувана в Подземия Прочетена 845 пъти
След кризисното конституиране на 42-то НС, преминало в обстановка на пълно противопоставяне и националистически изстъпления, настъпва часът на истината - завърта се "въртележката" с мандатите с цел съставяне на кабинет. След кризисното конституиране на 42-то НС, преминало в обстановка на пълно противопоставяне и националистически изстъпления, настъпва часът на истината - завърта се "въртележката" с мандатите с цел съставяне на кабинет.

След кризисното конституиране на 42-то НС, преминало в обстановка на пълно противопоставяне и националистически изстъпления, настъпва часът на истината - завърта се "въртележката" с мандатите с цел съставяне на кабинет.

Всички се досещаме, че дори да бъде формиран, бъдещият кабинет със сигурност ще е политически хилав и със съмнителна парламентарна подкрепа. Досещаме се също така, че новите избори могат да се окажат неизбежни - именно заради неясния екзистенциален хоризонт на този кабинет. Казано иначе, върху новата изпълнителна власт ще виси гилотината на четирите презиращи се една друга парламентарни партии, а клокочещата българска улица бързо и лесно би могла да повтори своите февруарски сценарии.

Лъкатушенията на Борисов

Ако се съди по думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че набързо ще обяви състава на своя кабинет, след което веднага ще върне мандата, това завъртане на „въртележката” има единствено пропагандни цели - за да „знаели българските граждани какво правителство аз бих предложил”. Останали сами срещу всички в парламента, от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят съперниците си при гласуване на друго правителство, макар лично лидерът им да изрази увереност, че такъв кабинет все пак ще бъде съставен. Той дори даде дума да му осигури подкрепата на ГЕРБ, ако „предлага мерки, съвпадащи с вижданията на неговата партия”. Което от своя страна даде повод на агенция Ройтерс да припомни колко често Борисов променя позициите си - например когато обеща да не подава оставка, а малко след това се оттегли от премиерския пост.

Плановете на Орешарски

016830643_40100.jpg

Орешарски обяви, че е набелязал много хора за свои министри, но все още не е разговарял с никого

В очакване да му бъде връчен мандат за съставяне на правителство, кандидатът за премиер от БСП Пламен Орешарски предприе изпреварващ ход. Непосредствено преди новият парламент да започне работата си безпартийният претендент за поста на „Дондуков” 1 изложи пред националния партиен актив на левицата програмните си намерения. Енергетика, заплати, здравеопазване, улеснения за бизнеса - всичко това, популистки опаковано в три времеви пакета и изготвено изцяло според предизборната програма на БСП, имало за цел да стабилизира финансово-икономическото състояние на държавата, а министрите, които предстои да го осъществят, щели да бъдат „експерти”, заяви безпартийният бъдещ премиер. „Социалистите тепърва ще трябва да обясняват с какви средства възнамеряват да финансират социалните си мерки и как планират да уеднаквят идеите си с ДПС и Атака”, коментира по този повод Асошиейтед прес.

Заклинанията на Сидеров

Макар и негласна, стиковката на БСП с ДПС и Атака вече е факт. Лидерът на ДПС Лютви Местан призова от парламентарната трибуна „на базата на коректния прочит на волята на народа” да бъде реализиран успешно вторият проучвателен мандат, а изпадналият в състояние на тежка логорея Сидеров, въпреки кресливите си заклинания, че няма да подкрепи нито едно правителство в този парламент, даде да се разбере, че все пак ще осигури ключово важния кворум при гласуването. На пресконференция през първия парламентарен ден той попита риторично дали страната има нужда от нови избори и за да засили ефекта от въпроса си, обяви, че „ГЕРБ са приготвили 100 милиона лева за нов вот, очакват пари от Турция и искат да вкарат РЗС в парламента”.

Вместо заключение

Докато „умните се наумуват, а лудите се налудуват”, държавата с най-бедното население и с най-болната икономика, с най-безотговорната и корумпирана политическа класа, ще продължи да се плъзга все повече към европейското дъно. И съвсем скоро окончателно ще го стигне.

Последно променена в Петък, 24 Май 2013 11:57
Влезте, за да коментирате