На тайно съвещание гласят Георги Първанов за служебен премиер

Петък, 22 Февруари 2013 02:00 Публикувана в Подземия Прочетена 840 пъти
Гласят Георги Първанов за служебен премиер Гласят Георги Първанов за служебен премиер

Управляващи и опозиция спрягат експрезидента, Пламен Орешарски и Стефан Воденичаров за временни министър председатели

Бойко Борисов е преговарял с представители на левицата през нощта преди да подаде оставката на кабинета си, разкриха за „Свободен народ“ участници в срещата. Бившият премиер предложил на хора от БСП да си подаде оставката, но в замяна служебното правителство, което ще подготви следващите парламентарни избори, да бъде оглавено от Георги Първанов. Идеята на Борисов била предварително съгласувана с няколко олигарха ,които са еднакво близо до него и до БСП. Става дума за пловдивският бизнесмен Георги Гергов и за шефа на Лукойл Валентин Златев.

Два дена преди Борисов да си тръгне от управлението на държавата Гергов заявил пред влиятелни хора, че Бойко е най-големият държавник, а Сергей Станишев не става за нищо. Бившият свинар отдавна заиграваше с ГЕРБ в очакване да направи двойна сделка за сградата на ЦУМ и за Пловдивския панаир.

Именно Гергов и Златев са лансирали експрезидента Георги Първанов за служебен премиер. Самият Първанов обаче не бил дал съгласието си, защото смятал, че това няма да му донесе политически дивиденти.  По време на среднощните разговори в обръщение са вкарани и имената на сегашния министър на образованието акад. Стефан Воденичаров, както и на министъра на финансите от Тройната коалиция Пламен Орешарски. Пред „Свободен народ“ акад. Воденичаров отрече да е получавал предложение за служебен премиер. В същото време според близки до Пламен Орешарски видният финансист нямал намерение да попълва дупки и да оправя бакиите на правителството на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не е участвал в разговорите и е останал изненадан от опитите за съглашателство с Бойко Борисов. „При никакви условия хора от БСП няма да участват в каквото и да било правителство до изборите. Служебният премиер трябва да е независим“, заяви Станишев.

Влезте, за да коментирате