Мързеливите и богатите остаряват по-бавно

Дълголетниците имат умни жени
Сряда, 10 Юли 2013 17:36 Публикувана в Любопитно Прочетена 888 пъти

 Мъжете живеят по-дълго, ако имат до себе си умна и образована жена, твърдят шведски учени, след като анализирали данни за повече от 1,5 милиона двойки.  “Продължителността на живота при мъжа зависи от умствените способности и образованието на жената.

В този случай неговото собствено интелектуалното ниво не е от значение”, твърди един от ръководителите на проучването доктор Хенри Густавсон.  Според него една от водещите причини за това е, че обикновено жените вземат решения за правилното хранене и начина на живот.  Според резултатите от изследването мъжете с по-големи доходи допринасят за дълголетието и на двамата партньори. 

“Колкото повече пари носи мъжът у дома, толкова по-висок е стандартът на живот. А от това зависят пълноценната почивка, храненето и нивото на медицинското обслужване“, допълва доктор Густавсон.  

Резултатите от анализа показват, че мързеливите хора също живеят по-дълго. Според шведските лекари колкото по-бавно протича обмяната на веществата в тялото, толкова по-късно идва старостта.  Постоянното движение, бързането, желанието да се успее във всичко и хроничният стрес водят до повече разход на енергия. Хора, които са спокойни и обичат да мързелуват изглеждат не само по-млади, но и живеят повече.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате