Щастливи и дебели

Вторник, 16 Юли 2013 14:22 Публикувана в Любопитно Прочетена 861 пъти

Емоциите са истинският фактор, който регулира теглото. Това са резултатите от изследване, проведено от френски психолози в Париж.  „Много хора не могат да си обяснят факта, че отслабват или напълняват без да променят хранителния си режим.  Малко от тях си дават сметка, че това се дължи на емоционалното им състояние. Изнервените хора изгарят повече калории, докато при спокойните метаболитните процеси се забавят“, казва ръководителят на екипа доктор Жорж Дюпон.

Според проучването, когато хората полагат усилия да се харесат на интимните си партньори, колегите или началниците си, те се напрягат психически.  „Тук не става въпрос за желанието да изглеждаме добре, а за стремежа да се харесаме на всяка цена. Когато единият от партньорите се чувства или е в неравностойна позиция, той прави всичко възможно да се докаже.

Това важи и за професионалния живот. Такива хора ангажират мислите си само с постигането на целта си. Някои от тях даже не са в състояние да си починат пълноценно или да  се отпуснат. В подобни ситуации организма използва много калории, за да възстанови психическия си баланс“, обяснява психологът. Той допълва, че доволните от социалното си положение хора, както и тези, които имат пълноценна връзка, имат склонност към напълняване.

 „ Щастливите хора натрупват килограми, защото няма какво да ги „яде отвътре“. Те не изгарят толкова много калории, колкото подложените на собствения си психически тормоз личности. Освен това доволните от себе си обичат да си почиват, да се забавляват и да си доставят различни удоволствия. А както е известно, спокойният живот води до повишаване на теглото. Затова, когато се чувстваме добре, не е лошо да намалим хранителните си порции“, допълва доктор Дюпон.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате